Ugrás a tartalomra
x

Madárijesztőnek nézték, szimbólum lett

Matthew Shepard 21 éves volt, diplomatának készült, nemrég kezdte a Wyomingi Egyetemet, amikor 1998 október 6-án beült egy sörre a kedvenc bárjába. Másnap egy kerítéshez kötözve találtak rá Laramie várostól keletre. Brutálisan összeverték. Az arcát vér borította, kivéve azt a pici sávot, amit tisztára mostak a könnyei. A támadást csak néhány nappal élte túl. Az elkövetők ki akarták rabolni, meg is fosztották 20 dollárjától és a cipőjétől, de halálában szerepe volt, hogy a gyilkosok homofóbok voltak, ő pedig vállaltan meleg. A melegjogi mozgalom fontos áttörést ért el, amikor bő tíz évvel később, jórészt Matthew Shepard miatt, végre elfogadták a gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény kiterjesztését a szexuális irányultságra is az Egyesült Államokban. Épp húsz éve történt a máig nagy indulatokat kavaró, filmeket, zenéket, könyveket, verseket ihlető gyilkosság.

Amikor 1998. október 7-én egy arra kerekező biciklis meglátta Matthew Shepard testét a Wyoming állambeli Laramie városkától nem messze lévő elhagyatott részen, a préri szélén, egy kerítéshez kötözve, először azt hitte, madárijesztőt lát. A 21 éves fiú 18 órája volt ott, rettenetesen összeverve, túl egy fagypontközeli hidegben töltött éjszakán. Az elsőként a helyszínre érő egyenruhás, Reggie Fluty seriffhelyettes a tanúvallomásában azt mondta: a kötél úgy szorította Shepard csuklóját, hogy alig bírták levágni, az arcát pedig mindenütt vér borította, nem számítva a sávot, amit a könnyek tisztára mostak.

Matthew Shepard még öt napig élt a kórházban, de magához már nem tért soha. A fejét több mint egy tucat ütés érte. Annyira összezúzták, hogy az orvosok meg sem próbálkoztak műtéttel, mert nem volt remény.

A nyíltan meleg fiú halála gyakorlatilag azonnal a melegek ellen irányuló gyilkos erőszak szimbólumává vált, állapította meg az elsők közt a New York Times 1998 októberében, Shepard halálának bejelentése után. A rendőrség lényegében az első pillanattól úgy látta és kommunikálta az esetet, hogy bár a támadás elsődleges indítéka az anyagi haszonszerzés, az áldozat kirablása volt, a fiú szexuális irányultsága, meleg volta is tényező volt benne. A rendőrségi nyilatkozatok és az ügy bírósági szakasza alapján a következőképp áll össze a történet.

a cikket tovább olvashatod az index.hu oldalán

A történetről két film is készült The Matthew Shepard Story és a The Laramie Project címmel.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux