Ugrás a tartalomra
x

LMBT kronológia (2010-es évek)

 

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek jogainak történetében bekövetkezett fontosabb események – a Wikipedia alapján.

2010

- A Guinness világrekordok könyve hivatalosan elismeri, hogy a transznemű Thomas Beatie az első férfi a világon, aki gyereknek ad életet.

Thomas Beatie

- Július 4-én, a Budapest Pride megnyitója után szélsőjobboldaliak egy csoportja megtámadja a helyszínről távozó egyik résztvevőt. Két ausztrál fiatalra is rátámadnak. A szervezők közleményben tiltakoznak a rendőrség fellépése ellen.

- Decemberben Magyarországon az Alkotmánybíróság megállapítja, nem jelent mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet, hogy a törvény nem bünteti a 18. évet betöltött személynek a vele azonos nemű 14-18. év közötti személlyel való szexuális kapcsolatát, ha köztük függő, alárendelt kapcsolat van.

2011

– Az elfogadott román polgári törvénykönyv tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték.

Elio Di Rupo

- Elio Di Rupo az első nyíltan meleg férfi kormányfő, december 6-án Belgium miniszterelnöke lesz.

2012

- Kyrsten Sinema az első, nyíltan biszexuális személy, aki 2012-ben beválasztanak az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusába.

- Az Egyesült Államok Lakásügyi és Városfejlesztési Hivatala és az Esélyegyenlőségi Hivatal kiadott egy rendeletet, amely megtiltotta az LMBT diszkriminációt szövetségi szinten a támogatott lakásprogramokban. Az új rendeletek biztosítják, hogy a minisztérium alapvető lakhatási programjai minden jogosult személy számára nyitottak legyenek, függetlenül a szexuális beállítottságtól vagy a nemi identitástól.

Uzi Even, Amit Kama és fiuk, Yossi

- Beadta válókeresetét az első izraeli meleg házaspár. A belügyminiszter a bíróságnak elrendelte, hogy regisztrálja Avi Even és Dr. Amit Kama válását.

- Az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján az első azonos nemű házasságkötés egy fiatal hadnagy és társa (Ellen Schick és Shannon Simpson) között a West Point Old Cadet kápolnájában.

Ellen Schick és Shannon Simpson esküvője

- Barack Obama az első amerikai elnök, aki május 9-én nyilvánosan bejelentette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát.

- San Francisco megszavazza, hogy az Egyesült Államok első városaként biztosítja és fedezi a nemi átalakító műtétek költségeit transzneműek számára.

- A kaliforniai Berkeley az Egyesült Államok első városa, amely meghirdeti a Biszexualitások és Biszexuális Előbújás Napját (Bisexual Pride and Bi Visibility Day). Ez a nap szeptember 23-a lett.

2013

- New Yorkban megnyílik az Egyesült Államok első szociális központja homoszexuálisok részére.

- Az új-zélandi parlament áprilisban jóváhagyja az azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot.

- Május 25-én Kijevben megrendezik az első ukrajnai Pride-ot, mintegy 100 fő részvételével.

- A francia nemzetgyűlés áprilisban elfogadja az azonos neműek házasságáról szóló törvényt, melyet François Hollande májusban aláír, ezzel Franciaország a világ 14. államaként biztosított a hagyományos párkapcsolatban élőkkel azonos jogokat a melegeknek.

- Franciaországban június közepén tartják az első homoszexuális esküvőt.

- Szélsőségesek támadnak rá júliusban a montenegrói Budva városában az ország első melegfelvonulásának résztvevőire, amit a rendőrség fellépésével sikerült megtartani.

- December 1-én a melegházasság kérdéséről – a horvát katolikus egyház kezdeményezésére – tartott népszavazáson a résztvevők kétharmada mond igent arra, hogy belevegyék az alkotmányba azt a mondatot, amely szerint a házasság kizárólag egy férfi és egy nő közössége.

2014

- Január 6.-án felfüggeszti az azonos nemű párok házasságkötését az amerikai legfelső bíróság Utah államban, ahol egy szövetségi bíró korábban megsemmisítette a melegfrigyek tilalmáról szóló alkotmánymódosítást, és a döntése ellen az állam fellebbezett.

- Január 28-án világossá válik: bűncselekmény marad a homoszexualitás Indiában, mivel a legfelsőbb bíróság elutasította a kormány és jogvédő aktivisták kérelmét az erről szóló törvény felülvizsgálatára.

- Június 18-án megszavazza a melegházasságot legalizáló törvényt a luxemburgi parlament, a jogszabály megteremti az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is.

2015

- Március 3-án megszavazza az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt a szlovén parlament.

- Április 12-én először szerepel amerikai elnökjelölt – Hillary Clinton demokrata párti politikus – elnökjelölti kampányfilmjében meleg és leszbikus pár.

Jelenet Hillary Clinton demokrata párti politikus – elnökjelölti kampányfilmjéből

- Május 22-én alkotmánymódosító népszavazást tartanak Írországban, amelyen a szavazók többsége támogatja az azonos neműek házasságának legalizálását.

- Június 26-án az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kihirdeti, hogy az azonos nemű pároknak jogukban áll házasságot kötni bárhol az Egyesült Államok területén, a szövetségi tagállamok ezt nem tilthatják meg nekik.

- December 20-án a Koalíció a gyerekekért elnevezésű civil szervezet és a katolikus egyház kezdeményezésére népszavazást tartanak Szlovéniában az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvény eltörléséről, amely egyben megteremtette az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is.

2016

- Április 21-én a szlovén parlament ismét elfogadja azt a törvényt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek – az örökbefogadás kivételével – megadják ugyanazokat a jogokat, amivel a házastársak bírnak. (Az ellenzők ismét népszavazást szerettek volna kiírni, ez azonban végül nem sikerült.)

Xulhaz Mannant

- Április 25-én Banglades fővárosában, Dakkában lemészárolják az ország legismertebb melegjogi aktivistáját, Xulhaz Mannant, aki régóta életveszélyes fenyegetéseket kapott. (A homoszexualitás Bangladesben bűncselekménynek számít.)

- Május 11-én Olaszországban engedélyezik a melegházassághoz hasonló bejegyzett élettársi kapcsolatot, miután az olasz parlament alsóháza is megszavazta az úgynevezett „polgári uniót” bevezető törvényt. (A törvénycsomagból azonban kimaradt a béranyaság, valamint az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége.)

Orlando Pulse áldozatai

- Június 12-én egy szélsőséges iszlamista terrorista 50 emberrel végez – további 53-at pedig megsebesít – a floridai Orlando Pulse nevű éjszakai melegbárjában. (A 29 éves Omar Mateen a mészárlással beírta magát az USA történelmébe, hiszen lőfegyverrel még senki sem szedett ennyi áldozatot.)

- December 5-én a máltai törvényhozás elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely betiltja az olyan kezeléseket, amelyekkel a melegek szexuális irányultságának módosítását próbálják elérni. (A jogszabály szerint a homoszexuálisok „gyógyítására” tett kísérletek 4 600 euróig terjedő pénzbüntetéssel és különösen súlyos esetekben öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendőek.)

2017

- Január 31-én utólagos kegyelemben részesíti a brit kormány a korábbi évtizedekben homoszexualitása miatt elítélt több tízezer embert, miután életbe lép az erről elfogadott törvény. (Angliában és Walesben 1967-ben, Skóciában 1980-ban, Észak-Írországban pedig csak 1982-ben törölték el azt a törvényt, amely bűncselekménynek minősítette a férfiak homoszexuális kapcsolatát. A kegyelmi törvénytervezet Alan Turing-törvényként vált ismertté, a XX. század egyik legzseniálisabb brit matematikusa után, akit homoszexualitása miatt az 1950-es években szintén elítéltek.)

- Február 24-én, tíz hónappal elfogadása után hatályba lép az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket fogadjanak örökbe.

A Holdfény egyik jelenete

- Februárban a Holdfény című meleg tematikájú film nyeri az Oscar díjat.

- Június 30-án a német Bundestag 393 igen, 226 nem és 4 tartózkodás mellett elfogadja a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot.

- Június 30. és július 9. között tartják meg a Budapest Pride Kulturális Fesztivált.

A Budapest Pride 2017-ben

- Október 1-én Németországban, 23. országként a világon életbe lép az azonos neműek teljes jogú házasságáról szóló törvény.

- December 5-én az osztrák alkotmánybíróság diszkriminatívnak minősíti az azonos neműek házasságkötésének tilalmát, így legkésőbb 2019-től a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett már törvényes házasságra is léphetnek az azonos nemű párok.

- December 7-én az ausztrál képviselőház megszavazza az azonos neműek házasságkötését lehetővé tévő törvényt, mely december 9-ével törvényerőre emelkedik.

2018

- Január 9-én Ausztráliában, a december elején elfogadott törvényre vonatkozó egy hónapos várakozási időszak leteltével az azonos nemű párok hivatalosan is összeházasodhatnak.

Daniel Hall és Vinny Franchino esküvője West Point-on

- Januárban Daniel Hall és Vinny Franchino az első azonos nemű pár, akik aktív katonákként házasságot kötnek a West Point-on.

- Februárban a kanadai Eric Radford az első nyíltan meleg sportoló, aki téli olimpián aranyérmet nyer.

Eric Radford partnernőjével (fent) és Adam Rippon (lent)

- Adam Rippon az Egyesült Államok első nyíltan homoszexuális sportolója, aki téli olimpiai versenyeken vesz részt. Olimpiai bronzérmet szerez, így az első nyíltan meleg amerikai versenyző, aki téli olimpián érmet kap.

- Március 4-én a 90. Oscar gálán a Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában James Ivory megnyeri a díjat a Szólíts a neveden forgatókönyvéért, amely Andre Aciman azonos című regénye alapján készült. A legjobb külföldi film a chilei Egy fantasztikus nő, amelynek címszereplője transznemű, és ez férje családja szemében aberráció.

- Március 16-án bemutatják a Love, Simon című amerikai játékfilmet. Ez az első olyan alkotás, amelyet nagy filmstúdió forgatott, és amelyben meleg kamaszok előbújásának problémájáról van szó.

- Jacnda Ardern Új-Zéland első miniszterelnöke, aki részt vesz egy meleg büszkeség felvonuláson.

- Marvia Malik az első nyíltan transzszexuális híradós, aki megjelenik a pakisztáni televízió képernyőjén.

A kronológia korábbi részei:

XII. - XIV. század XV. - XVIII. század XIX. század

1900-as évek eleje 50-es évek 60-as évek 70-es évek

80-as évek 90-es évek 2000-es évek eleje

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux