Ugrás a tartalomra
x

LMBT kronológia (2000-es évek eleje)

 

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek jogainak történetében bekövetkezett fontosabb események – a Wikipedia alapján.

2000

– Skócia hatályon kívül helyezi a homoszexualitás propagálást tiltó ún. 2A záradékot.

– Az Egyesült Királyság azonos beleegyezési korhatárt ír elő az azonos és különböző neműek közti szexuális kapcsolatok esetében.

– A német törvényhozás (Bundestag) hivatalosan is elnézést kér a melegek és leszbikus náci rendszer alatti üldözéséért.

– Vermont állam az Egyesült Államokban elsőként bevezeti a regisztrált partnerkapcsolat intézményét.

– Izrael a bevándorlási szabályok tekintetében elismeri az izraeli lakosok külföldi azonos nemű partnerét.

2001

– Hollandia a világon elsőként engedélyezi az azonos neműek házasságát.

– Romániában törlik a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat.

2005 - Mahmoud Asgarit és Ayaz Marhonizt meleg iráni tinik kivégzése

2002

– Zürich házassághoz hasonló jogokat biztosít az azonos nemű pároknak.

2003

– Az Egyesült Királyság hatályon kívül helyezi a "homoszexuális propagandát" tiltó ún. 28-as szakaszt.

– Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a Lawrence v. Texas ügyben alkotmányellenesnek nyilvánítja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot büntetőjogilag szankcionáló, az ún. szodómiát büntető törvényeket.

– Kanada néhány tartománya és Belgium megnyitja a házasságot az azonos nemű párok számára.

– A német Alkotmánybíróság jóváhagyja az azonos nemű párok számára a házassághoz hasonló intézményt bevezető törvényt.

– Massachusetts állam legfelsőbb bírósága a Goodridge v. Department of Public Health ügyben alkotmányellenesnek nyilvánította az azonos neműek kizárását a házasság jogintézményéből és felszólította az állam törvényhozását, hogy 180 napon belül orvosolja az alkotmányellenes helyzetet.

2004

– Az állami törvényhozás kérésére Massachusetts állam legfelsőbb bírósága egyértelművé tette, hogy a törvényhozó csak és kizárólag a házasság jogintézményének azonos nemű párok előtti megnyitásával tesz eleget az alkotmányellenes helyzet felszámolására vonatkozó kötelezettségének, még egy, a házassággal teljesen azonos jogokat biztosító élettársi viszony (civil union) is diszkriminációnak minősül, amely a meleg állampolgárokat másodrendű polgárokként kezelné. 2004. május 17-e óta az azonos nemű párok házasságot köthetnek Massachusetts államban.

– A novemberi amerikai választások alkalmával 11 államban népszavazást tartanak, mindenütt a melegházasságok hívei kerülnek kisebbségbe.

– Brazíliában elsőként Rio Grande do Sul-ban vezetik be a regisztrált partnerkapcsolat intézményét.

– New Jersey törvényt fogad el az azonos nemű párokról.

– Ausztrália betiltja az azonos neműek házasságát.

– Új-Zéland bevezeti a regisztrált partnerkapcsolat intézményét.

2005 - André Boisclair meleg pártvezető megválasztása

2005

– Kanada és Spanyolország – előbbi a Civil Marriage Act elfogadásával, utóbbi a spanyol polgári törvénykönyv (Código civil) módosításával – megnyitja a házasság jogintézményét az azonos nemű párok előtt. (Kanada legtöbb tartománya már 2003 vagy 2004 óta lehetővé tette az azonos neműek közötti házasságot.)

– Iránban kivégzik Mahmoud Asgarit és Ayaz Marhonizt, két meleg tizenévest.

– Svájcban sikeres népszavazást tartanak az azonos nemű párok jogainak kiterjesztéséről.

– A dél-afrikai Legfelsőbb Bíróság döntésében alkotmányellenesnek ítéli, hogy az azonos nemű párok nem házasodhatnak.

André Boisclair személyében elsőként választanak egy nyíltan meleg politikust egy jelentős észak-amerikai párt, a Parti Québécois, élére.

– Az Egyesült Királyság bevezeti a regisztrált partnerkapcsolat intézményét.

– Maine állam kiegészíti a létező diszkriminációt tiltó törvényét, így az már a szexuális orientáció és a nemi identitás alapján történő diszkriminációt is tiltja.

– Szlovéniában elfogadják a regisztrált élettársi kapcsolatot lehetővé tévő törvényt.

2006

– Az Európai Parlament – előbb januárban, majd júniusban – a homofóbiát elítélő és tagállamait az azonos nemű párok jogegyenlőségének megteremtésére felszólító – nem kötelező erejű – határozatot fogad el.

– Illinois és Washington állam a szexuális orientáció alapján történő diszkriminációt tiltó a törvényt fogad el.

– Csehországban elfogadják a regisztrált élettársi kapcsolatot lehetővé tevő törvényt.

– Belgium kiterjeszti az örökbefogadás jogát az azonos nemű házastársakra is.

– Az Egyesült Államok Szenátusában megbukik az a republikánus előterjesztés, amely arra irányult, hogy a szövetségi alkotmány kimondja, hogy házasságot csak egy férfi és egy nő köthet.

– New York állam legfelsőbb bírósága 4-2 arányban úgy dönt, hogy nem alkotmányellenes a házasság intézményének a különböző nemű párokra való korlátozása. Ugyanazon a napon Georgia állam legfelsőbb bírósága úgy dönt, hogy jogszerű volt az a 2004-es népszavazás, amelynek alapján módosították a szövetségi állam alkotmányát, alkotmányos szintre emelve az azonos neműek házasságának tilalmát.

2009 - Uzi Even és élettársa Amit Kama örökbe fogadja nevelt fiukat, Yossi-t

2007

- Az első meleg büszkeség felvonulás muszlim országban, Isztambulban, Törökországban

- A Logo kábelcsatorna megszervezi az Egyesült Államok első elnökjelölt-fórumát, amely kifejezetten az LMBT kérdésekre összpontosít. Hat Demokrata Párti politikus vesz részt az eseményen. Más pártok jelöltjeit is felkérték, de elutasították a meghívást.

- November 29-én megtartják az első meleg esküvőt Hanoiban, Vietnámban egy japán és egy ír állampolgár között.

- Júniusban a Magyar Parlament ellenszavazat nélkül elfogadja az új menedékjogi törvényt, amely a szexuális irányultság szerinti diszkriminációt az üldöztetés egyik formájának tekinti.

- Júliusban Budapesten, a XII. Leszbikus-, Meleg-, Biszexuális- és Transznemű Fesztivál megnyitóbeszédében Szetey Gábor államtitkár coming outol.

- Decemberban a Magyar Parlament elfogadja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot. 2009. január 1-jétől az azonos és különnemű párok anyakönyvvezető előtt léphetnek bejegyzett élettársi kapcsolatra. A bejegyzett élettársak jogai és kötelezettségei az örökbefogadás és a névviselés kivételével megegyeznek a házastársakéval.

2008

- Az első két polgári házasság azonos nemű (két férfi és két nő) személyek között Görögországban, Tilos szigetén; a legfelsőbb bírósági ügyész és az igazságügyi miniszter azt állítja, a házasságok semmisek.

- A portlandi választók a nyíltan meleg Sam Adamst választják meg polgármesternek.

- Júniusban Budapesten a BRFK a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva betiltja az évek óta azonos helyszínen tartott Meleg Méltóság Menetet. A döntés ellen tiltakoznak a meleg szervezetek, a rendezvényt megnyitó Lévai Katalin EP-képviselő, Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ-Új Generáció, valamint több jogvédő szervezet. A rendőrség másnap visszavonja határozatát.

– Júniusban majd júliusban Budapesten ismeretlenek négy Molotov-koktélt dobnak az egyik melegbárra, majd a rákövetkező héten az egyik melegszaunára. Egy ember könnyebb sérüléseket szenved az utóbbi támadás során. A VIII. kerületi ügyben – az előző heti esettel összevontan – az V. kerületi rendőrség folytatja az eljárást. A személyi sérüléssel is járó esetben megállapított tényállás: rongálás.

2009 - Gareth Thomas walesi rögbijátékos coming out-ja

2009

- Jóhanna Sigurðardóttir lesz Izland miniszterelnöke, ő a modern idők első nyíltan meleg kormányfője.

- Uzi Even és élettársa az első azonos nemű (férfi) pár Izraelben, akinek az örökbefogadási jogát hivatalosan elismerték.

- A walesi rögbi csapat sztárja, Gareth Thomas az első, aki profi sportolóként, még aktív játékosként, egy csapat tagjaként nyíltan vállalja másságát.

- Márciusban Magyarországon az Egyenlő Bánásmód Hatóság első ízben hoz elítélő határozatot szexuális irányultság alapján történő hátrányos megkülönböztetés kapcsán. A panaszos egy meleg férfi, akit, miután felvállalta szexuális irányultságát, kirúgták a tánciskolából, ahová korábban évekig járt.

A kronológia korábbi részei:

XII. - XIV. század XV. - XVIII. század XIX. század

1900-as évek eleje 50-es évek 60-as évek 70-es évek

80-as évek 90-es évek

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux