Ugrás a tartalomra
x

Harvey Milk utca Portland-ben

Portland az egyik főutcáját nevezi el Harvey Milk melegjogi aktivistáról, az első nyíltan meleg amerikai politikusról – számol be róla a pinknews.co.uk oldal.

A városi tanács megszavazta, hogy a Southwest Stark Street egy részét a Pride hónapjában, röviddel a Portland Pride Fesztivál kezdete előtt nevezzék át. Az utca a város olyan részén terül el, amely egykor az LMBT kultúra központja volt. Portland polgármestere, Ted Wheeler üdvözölte a lépést, mondván, hogy ez is azt jelzi, hogy a város "nyitott,  befogadó közösség".

Portland utcájának egy részlete

Harvey Milk 1976-ban úgy döntött, hogy részt vesz Kalifornia állam képviselőházi választásain. A kampány során saját politikai szervezetet hozott létre San Franciscói Meleg Demokrata Klub néven – olvasható már a Wikipédián. Bár a megmérettetésben alul maradt, mindössze 4 000 szavazattal kapott ki. A kampány során számos halálos fenyegetést kapott, ennek kapcsán mondta azóta szállóigévé vált mondatát: „If a bullet should enter my brain, let that bullet destroy every closet door” (magyarul: Ha egy golyó egyszer kilyukasztja az agyam, az a golyó törjön össze minden szekrényajtót!). Az 1977-es önkormányzati választásban a szervezettebb politikai kampány meghozta számára az eredményt, beválasztották a városi közgyűlésbe. Több mint 30%-ot vert rá a második helyen befutott jelöltre.

Harvey Milk

Képviselőként Milk számos melegeket érintő kezdeményezés élére állt: az ő képviselősége alatt fogadták el a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó jogszabályokat a munkavállalás és a lakhatás területén, és kampány indult annak érdekében, hogy minél több meleg és leszbikus ember jelentkezzen rendőrnek. Milk a helyi politikán túlmutató ismertségre azzal tett szert, hogy erősen támadta a meleg tanárok elbocsátását előíró népszavazási kezdeményezést, az ún. Briggs-indítványt. A kampány nem várt sikereket hozott, több mint egy millióval többen szavaztak a kezdeményezés ellen, mint mellette.

1978 november 28-án Dan White, a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott önkormányzati képviselő a városházán lelőtte George Moscone polgármestert és Harvey Milk képviselőt. A gyilkosságot követően több, mint harmincezren vonultak fel San Francisco utcáin az áldozatokra emlékezve.

A Harvey Milk Plaza San Franciscoban

Harvey Milk nevét több közterület is viseli San Franciscóban, ezek közül a leghíresebb a Harvey Milk Plaza, amelyen az év 365 napján óriási szivárvány zászló lobog. A Milk által alapított politikai csoport, a San Franciscói Meleg Demokrata Klub 1978-ban felvette az alapító nevét. Ma ez a legnagyobb demokrata csoport San Franciscóban. Emlékére minden évben megrendezik a Harvey Milk Emlékmenetet. A Time 1999-ben felvette a 20. század legnagyobb hőseit számba vevő listájára.

Az 1984-ben forgatott The Times of Harvey Milk c. dokumentumfilmet Oscar-díjjal jutalmazták. Életéből 1991-ben musical, 1996-ban opera készült. 2008-ban Gus Van Sant Milk címmel forgatott róla filmet, a főszerepet Sean Penn játszotta. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, ezek közül kettőt (legjobb forgatókönyv, legjobb férfi főszereplő) meg is nyert.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux