Ugrás a tartalomra
x

A német elnök bocsánatot kért a meleg emberektől

Frank-Walter Steinmeier német elnök bocsánatot kért a "szenvedésért és az igazságtalanságért" ami a náci uralom alatt, és az azt követő évtizedek során érte őket.

Az elnök vasárnap egy berlini ünnepségen tartott beszédet, amely a nácik által üldöztetett meleg férfiak emlékére állított emlékmű 10. évfordulóját ünnepelte, ahol elismerte azt is, hogy a második világháborút követően is folytatódott a megkülönböztetés.

"A német állam súlyos szenvedést okozott mindezen embereknek, különösen a nácik alatt, de azt követően Kelet-Németországban is" - mondta Steinmeier, a Deutsche Welle német közszolgálati televíziónak.

Elmondta, hogy ez az ünnepség tiszteletben tartja a "több tízezer embert, akiknek magánéletét, életüket, szerelmüket és méltóságukat megsértették, tagadták és üldözték".

A nácik hivatalosan 100 000 embert tartóztattak le, és mintegy 50 ezer homoszexuálist - főként meleg férfiakat - ítéltek el. Becslések szerint 5000 és 15 000 meleget küldtek koncentrációs táborokba, ahol a büntetések közé tartoztak a kínzások és a börtönbe zárás is.

[caption id="attachment_13365" align="aligncenter" width="1240"] Meleg férfiak a koncentrációs táborban a náci uralom alatt.[/caption]

Steinmeier hozzátette: "Ezért kérek bocsánatot ma - minden szenvedésért és igazságtalanságért és a hosszú csendért, ami ezt követte."

Megjegyezte, hogy a meleg férfiakat továbbra is büntették a hírhedt 175. paragrafus alkalmazásával, amely illegális cselekménynek tekintette a homoszexualitást.

A záradékot a német büntető törvénykönyv tartalmazta 1871-től az 1994-es hatályon kívül helyezéséig, és különösen szigorúan alkalmazták a nácik alatt, akik növelték a maximális büntetést és kiterjesztették hatáskörüket a homoszexualitás nem fizikai jeleinek feltüntetésére. 1969-ben gyengítettek a záradékon, de még mindig alkalmazták a homoszexuális embereken annak teljes eltörléséig.

És bár a 175. számú paragrafust 1994-ben eltörölték, 2017-ben történt csak meg a német kormánytól, hogy bocsánatot kérjen azoktól a meleg és biszexuális férfiaktól, akiket elítéltek.

Steinmeier szintén megígérte, hogy megvédi az LGBT + emberek németországi jogait.

"Minden homoszexuálishoz, leszbikushoz, biszexuálishoz, minden transzszexuálishoz és interszexuálishoz szólok most hazánkban: szexuális irányultsága és szexuális identitása megkérdőjelezhetetlen és államunk védelmében állnak" - mondta.

"Az önök méltósága ugyanolyan sérthetetlen, mint amilyennek mindenkor kellett volna lennie."

A német képviselők egyértelmű többséggel szavaztak az azonos neműek házasságának legalizálásáról 2017 júniusában.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux