Ugrás a tartalomra
x

Meleg, ateista és baloldali – ő lehet a most újraszerveződő lengyel bal elnökjelöltje

Robert Biedron Lengyelország egyik felemelkedőben lévő új politikai csillaga. Mindez annak ellenére igaz, hogy ateistának vallja magát Európa talán legvallásosabb katolikus országában, s e mellett még melegségét is nyíltan vállalja. Ő lehet az újonnan szerveződő baloldali tömörülés államfőjelöltje – így mutatja be a BBC a 42 éves politikust.

„Álmodozó vagyok, Lengyelország hagyományokat tisztelő, konzervatív részén születtem. Meleg vagyok és ateista, így nem volt könnyű az életem” – vallott magáról a politikus, akit az idők változásának jeleként 2014-ben megválasztottak a nyugat-lengyelországi Slupsk polgármesterévé. Azt is elmesélte, hogy korábban – pedig akkor már parlamenti képviselő volt – négyszer-ötször megverték az utcán. „Most már mosolyognak és köszönnek, néhány évvel ezelőtt még buzinak neveztek volna, s talán le is köptek volna” – idézte a politikust a BBC.

Biedront állítólag Aleksander Kwasniewski egykori köztársasági elnök próbálja meg rávenni arra, hogy 2020-ban induljon az államfőválasztáson, s a BBC szerint a politikus egy most formálódó baloldali párt jelöltjeként indulna a megméretésen. A közvélemény-kutatások szerint Biedron jelenleg a harmadik helyen áll Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, valamint az egykori kormányfő, a jelenleg az Európai Tanács elnöki tisztét betöltő Donald Tusk mögött. Míg a Lengyelországban továbbra is népszerű a konzervatív PiS vezette kormány, a parlamentben jelenleg nincs baloldali párt.

Míg sokan arra számítanak, ha Biedron hivatalosan is beszáll a versenybe, akkor meg fog ugrani a népszerűsége, mások úgy vélik, Lengyelországban ugyan változnak a dolgok, ám nem olyan gyorsan, hogy az ország készen állna egy meleg kormány- vagy államfő megválasztására.

[caption id="attachment_13256" align="aligncenter" width="1536"] Robert Biedron (jobbra) és párja Krzysztof Śmiszek (balra)[/caption]

„Lengyelország még nem érett arra, hogy egy meleg politikus fontos szerephez jusson. Nagyon konzervatív a társadalom” – mondta Renata Kim, a Newsweek lengyel kiadásának újságírója. Arra viszont szerinte is alkalmas lehet Biedron, hogy fokozatosan megváltoztassa a lengyelek véleményét a melegekről. „ Láttam, ahogyan egy fesztiválon a fiatalokkal beszélt. Igazi hős, igazi sztár volt. Profétaként tekintettek rá, s ez számomra annak a jele, hogy Lengyelországban is elfogadott dologgá válik a homoszexualitás” – tette hozzá Kim.

Lengyelország egyike azon európai államoknak, ahol nem engedélyezik a melegházasságot. „Nagyon féltékeny vagyok, mert látom a boldogságukat. 15 éve élek együtt a társammal, s nem jó dolog, hogy 2018-ban két, egymást szerető felnőtt nem köthet házasságot” – mondta Biedron, aki polgármesterként sok heteroszexuális párt adott már össze.

hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux