Ugrás a tartalomra
x

LMBT kronológia (1960-as évek)

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek jogainak történetében bekövetkezett fontosabb események – a Wikipedia összeállítása.

1961 – Csehszlovákia és Magyarország megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét.

1961 – A Vatikán kijelenti, hogy bárki, akit "érint a homoszexualitás perverz hajlama", nem szabad megengedni, hogy vallási fogadalmat tegyen.

1961 szeptember 11.A The Rejected címmel első alkalommal vetít amerikai televízió (a San Francisco-i KQED TV) dokumentumfilmet a homoszexualitásról.

https://www.youtube.com/watch?v=5R4tYXX8hbw

The Rejected - a műsor eredeti felvétele

1961 november 7.José Sarria lesz az első nyíltan melegként megválasztott közhivatalnok az Egyesült Államokban, amikor San Francisco felügyelőtanácsának tagjává választják.

José Sarria

1961 november 15.– Frank Kameny és Jack Nichols megalapítja a Mattachine Társaság washingtoni szervezetét.

Frank Kameny

Jack Nichols (balról)

1962 január 1. – Illinois állam – az Egyesült Államokban elsőként – törli a szodómiát a büntetőtörvénykönyvéből.

1963 – Izrael egy bírósági ítélet keretében de facto megszünteti a szodómia és a férfiak közti szexuális kapcsolat büntethetőségét. A döntés értelmében a büntethetőséget előíró 1936-os brit jogszabály nem alkalmazható.

Tüntetés a Whitehall Street Induction Center előtt 

1964 szeptember 19. – Az első LMBT-jogi tüntetés a világon. Egy kisebb csoport - Jack Nichols vezetésével - New Yorkban, a Whitehall Street Induction Center előtt demonstrál táblákkal.

1965 – Everett George Klippert az utolsó meleg férfi, akit börtönbe zárnak homoszexualitása miatt Kanadában.

1965 április 17. – A Keleti-parti Homofil Szervezetek Konferenciája (ECHO) képviseletében 10 leszbikus és meleg aktivista demonstrál a Fehér Ház előtt Washingtonban.

1965 április 18. – 29 ECHO-aktivista tüntet az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i székháza előtt.

1965 április 25. – Az első LMBT aktivisták által szervezett ülősztrájk 150 fő részvételével, Philadelphiában, egy étterem homofób vezetője ellen, aki elutasította négy melegnek vélt vendég kiszolgálását.

1965 május 29. – ECHO-aktivisták újabb tüntetése, 10 fő részvételével a washingtoni Fehér Ház előtt.

1965 július 4. – ECHO-aktivisták tüntetése - többek között Jack Nichols, Frank Kameny és Barbara Gittings szervezésében - a Függetlenség Napján, a philadelphiai Independence Hall előtt.

1966 február 18. – Foster Gunnison vezetésével Kansas City-ben elkezdik szervezni a Homofil Szervezetek Nemzeti Konferenciáját, amely 1967-ben veszi fel a NACHO (North American Conference of Homophile Organizations) nevet.

Compton Kávézó

1966 augusztus – Az ún. Compton Kávézó-lázadás. A San Franciscó-i kávézó vendégei megelégelik a folyamatos rendőri zaklatást, és néhány napra utcai zavargások törnek ki.

1966 szeptember – A Mattachine Társaság tagjai tüntetnek a Chicago Tribune és a Chicago Sun-Times szerkesztősége előtt, mert a két lap nem hajlandó közölni a társaság hirdetéseit.

1967 – Wainwright Churchill „Homosexual Behavior Among Males – A Cross-Cultural and Cross-Species Investigation” című tudományos munkája a homoszexualitásról, mint mindennapos jelenségről, és nem pedig mint bűnről vagy betegségről beszél, bevezeti a „homoerotofóbia” szót, ebből származik a későbbi „homofóbia” szó.

1967 – Csádban eltörlik a homoszexualitás büntethetőségét.

1967 – Argentínában megalakul a "Nuestro Mundo" ("Our World"), az első latin-amerikai meleg csoport.

Tüntetés Silver Lake-ben

1967 január 1. – A Los Angeles környéki Silver Lake-ben található The Black Cat Tavern nevű étteremben tart házkutatást a rendőrség. Az alkalmazottakat és segítőiket megverik és letartóztatják.

1967 január 5-ére tiltakozó demonstrációt szerveznek helyi melegek, PRIDE jelszóval, a "Personal Rights in Defense and Education" rövidítéseként. Ebből született később a "Pride" LMBT-jogi kifejezés.

1967 április 23. – Létrejön a Columbia Egyetem Homofil Hallgatói Ligája, mely az első intézményesen elismert LMBT diákcsoport az Egyesült Államokban.

1967 július 27. – A Sexual Offences Act engedélyezi a 21 év feletti férfiak esetében a szexuális kapcsolatot, ezzel az Egyesült Királyságban megszűnik a homoszexualitás büntethetősége. A jogszabály nem vonatkozik Skóciára, Észak-Írországra és a Csatorna-szigetekre.

1967 szeptember – Megjelenik a Los Angeles Advocate első száma, a The Advocate meleg magazin elődje.

Craig Rodwell a boltjában

1967 november 24. – New York-ban Craig Rodwell megnyitja a világ első meleg-orientált könyvesboltját, az Oscar Wilde Bookshopot.

1968 – Létrejön Los Angeles-ben a Metropolitan Community Church, az első meleg és leszbikus vallási közösség Amerikában.

1968 – Az NDK-ban enyhítenek a homoszexuális kapcsolatot büntetendő 175. paragrafuson.

1968 – Bulgária megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét.

1969 tavaszCarl Wittman megírja Refugees From America: A Gay Manifesto című művét, amely csak a Stonewall-lázadás után jelent meg.

1969 május 18. – Létrejön a Minnesotai Egyetemen a kezdetben Fight Repression of Erotic Expression ("FREE") névre hallgató, később Queer Student Cultural Center névre átkeresztelt egyetemi LMBT csoport; az első az állam területén.

A Stonewall Inn

1969 június 27-30. – A Stonewall-lázadás. Nyílt utcai lázadás a Stonewall Inn nevű New York-i meleg bárt érő rendőri zaklatás miatt. Az esemény a modern LMBT mozgalom kezdetét jelenti.

1969 augusztus – Kanada megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét.

A  Gay Liberation Front tüntetése 1969. július 24-én

1969 július 24. – Megalakul a radikálisabb LMBT emberek amerikai szervezete, a Gay Liberation Front (GLF).

1969 december 21. – A Gay Liberation Front-ból kilépők megalakítják a kifejezetten jogi aktivizmussal foglalkozó Meleg Aktivisták Szövetségét (Gay Activists Alliance).

1969 – Az NSZK-ban enyhítenek a 175. paragrafuson.

1969 – Lengyelországban megszüntetik a homoszexuális prostitúció büntethetőségét.

1969 – Melbourne-ben megalakul a Bilitis Lányai ausztrál szervezete, mely egyben az első melegjogi szervezet Ausztráliában.

Paul Goodman

1969Paul Goodman amerikai író, költő, terapeuta és aktivista megjelenteti The Politics of Being Queer című művét.

A kronológia korábbi részei:

XII. - XIV. század XV. - XVIII. század XIX. század 

1900-as évek eleje 50-es évek

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux