Ugrás a tartalomra
x

LMBT kronológia (1950-es évek)

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek jogainak történetében bekövetkezett fontosabb események – a Wikipedia összeállítása.

 

1950 – Az NDK-ban hatályon kívül helyezik a 175. paragrafus nácik által történt szigorításait.

1950 – Megalakul a Svéd Szövetség a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű jogokért nevű szervezet.

Harry Hay

1950 – November 11-én Los Angeles-ban megalakul a Mattachine Társaság, Harry Hay vezetésével.

1951 – Görögország megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét.

1951 – Az FBI Szexuális elhajlásokkal foglalkozó programjának életbe lépése, amely elsősorban homoszexuálisok ellen irányult.

1952 – Dale Jennings, a Mattachine Társaság társalapítója sikeresen tisztázza magát a prostitúció vádja alól. A bírósági tárgyalás hatására jelentősen növekszik a Mattachine taglétszáma.

1952 – Nemi átalakító műtéten esik át a dán Christine Jorgensen. Ő az első olyan transzszexuális személy, aki a sajtó előtt vállalta fel átoperálásának tényét.

1953 – Januárban megjelenik a ONE Magazin, az első amerikai meleg újság első példánya.

1953 – Eisenhower amerikai elnök rendeletben (Executive Order 10450) tiltja meg a homoszexuális személyek alkalmazását a kormány szolgálatában, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Innentől kezdve központi adatbázist vezetnek a homoszexuálisokról.

1954 – Megszűnik a New York-i Veteránok Jóindulatú Egyesülete (Veterans Benevolent Association; VBA), az első, meleg veteránok által alakított szervezet a világon.

Alan Turing

1954 – Június 7-én öngyilkosságot követ el Alan Turing brit matematikus, 18 hónappal azután, hogy választás elé állították: homoszexualitása büntetéseként két év börtönt vagy libidó-csökkentő hormonkezelést vállal.

1954 – Szeptemberben megalakul az ún. Wolfenden-bizottság, amely a közös beleegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatok büntethetőségének kérdésével foglalkozik.

1954 – Franciaországban létrejön az első meleg csoport, Arcadie néven.

1955 – San Francisco-ban megalakul a Daughters of Bilitis, a Bilitis lányai nevű leszbikus szervezet, Del Martin és Phyllis Lyon vezetésével.

1955 – Megalakul a Mattachine Társaság New York-i szervezete.

1956 – Thaiföld megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét.

1956 – Megalapítják a ONE Homofil Tudományok Intézetét.

1956 – Megjelenik James Baldwin: Giovanni szobája című, meleg témájú regénye.

1956 október – A Bilitis lányai elindítja hírlevelét, The Ladder ("A létra") néven.

Frank Kameny 1948-ban

1956 december 20.Frank Kameny csillagászt kirúgják melegsége miatt az amerikai hadsereg térképészeti intézetéből. Ez indítja el az aktivizmus útján.

Harry Benjamin

1957 Harry Benjamin amerikai orvos megalkotja a transzszexuális kifejezést.

1957 – Az Egyesült Királyságban nyilvánosságra hozzák az ún. Wolfenden-jelentést, amely a közös beleegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatok büntethetőségének megszüntetése mellett érvel.

1957 – Evelyn Hooker amerikai pszichológus közzéteszi tanulmányát ("The Adjustment of the Male Overt Homosexual") a férfi homoszexualitásról. Kísérleteivel kimutatja, hogy a homoszexualitás nem mentális zavar.

1958 szeptember 20. – Barbara Gittings megalapítja a Daughters of Bilitis, vagyis a Bilitis lányai New York-i csoportját.

1958 – Az Egyesült Királyságban megalakul a Homoszexuális Jogi Reform Társaság ("Homosexual Law Reform Society"), illetve annak hivatalosan bejegyzett szervezete (Albany Trust).

A kronológia korábbi részei:

XII. - XIV. század XV. - XVIII. század XIX. század 

1900-as évek eleje

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux