Ugrás a tartalomra
x

LMBT kronológia (XV. – XVIII. század)

Benvenuto Cellini alkotása

XV. század

1424 – Sienai Szent Bernát firenzei prédikációiban hirdeti, hogy a boszorkányok mellett a szodomitákat is közösítsék ki a társadalomból. Szerinte a szodomiták okozzák a pestist, és ki kell őket közösíteni a városból.

1432 – Európában elsőként Firenzében állítanak fel olyan hivatalt, amely kifejezetten szodómia vétségében kutat fel és ítél el férfiakat. Az Uffiziali di Notte (magyarul az „Éjszaka Hivatala”) az ezt követő 70 év során mintegy 10.000 férfit és fiút tartóztat le, közülük mintegy 2000-et elítél, főleg pénzbírságra.

1451 – V. Miklós pápa egységesíti a pápai inkvizíciót, és üldözni kezdik a szodómia gyakorlóit.

1476 – Leonardo da Vincit és három másik fiatalembert szodómiával vádolnak meg, ám felmentik őket.

Leonardo da Vinci

1483 – A spanyol inkvizíció kezdete. A szodomitákat ennek keretében kiherélték és megégették. 1630-ig dokumentáltan 27 férfit végeztek ki homoszexualitása miatt (a szodomita kifejezés alatt azonban az állattal közösülőket is üldözték, ilyen ügyben 64 embert ítéltek el ugyanezen időszak alatt).

1492 – Rotterdami Erasmus ebben az évben ír számos szerelmes levelet egy szerzeteshez, aki a hollandiai Steyn kolostorában élt.

1494 – Girolamo Savonarola beszédeiben bírálja Firenze lakosságát azok "borzalmas bűnei" (elsősorban a homoszexualitás és szerencsejáték) miatt, és sürgeti őket, hogy adják fel a szodomitákat.

1497 – Spanyolországban II. (Katolikus) Ferdinánd és Kasztíliai Izabella módosítja a szodómia törvényt, amelyet eddig csak a városokban alkalmaztak. Innentől kezdve növekszik a büntetés, a bizonyítás szükségessége csökken, a kínzás megengedetté válik, az elítélttől pedig ingatlanját is elkobozzák.

Sandro Botticelli

 

XVI. század

1502 november – Sandro Botticellit egy fiatal fiún elkövetett szodómiával vádolják meg, a vádakat azonban ejtik. Az erről szóló összefoglalót 1938-ban találta meg Jacques Mesnil, aki rágalomnak tartotta az egész ügyet.

1523 január 14. – Első alkalommal ítélik el Benvenuto Cellinit szodómia miatt. 1548-ban és 1556-ban hasonló ügye volt.

Benvenuto Cellini

1532 – A Német-római Birodalomban halállal büntethetővé teszik a szodómiát.

1532 – Michelangelo Buonarroti elkezdi írni Tommaso dei Cavalierihez szóló, mintegy 300 szonettjét.

Michelangelo Buonarroti

1533 – VIII. Henrik alatt megkezdődik a szodómia szokásjog szerinti üldözése. A szodómia-törvényt (Buggery Act) csak 1828-ban helyezik hatályon kívül, ennek ellenére még 1836-ban is született ítélet ez alapján. Ebben az időben szodómiának minősült minden, a fajfenntartást nem szolgáló szexuális tevékenység (így az önkielégítés, az anális szex és az orális szex is).

1541 – Tanítványain elkövetett szodómiáért elítélik Nicholas Udall papot, drámaírót, az Eton College nevű fiúkollégium igazgatóját. A halálbüntetés helyett végül egy év szabadságvesztést kap.

1553 – Tudor Mária angol királynő trónra lépésekor eltörli apja, VIII. Henrik összes törvényét, így a Szodomita törvényt is.

1563 – I. Erzsébet angol királynő visszaállítja a szodómia-törvényt.

Tommaso dei Cavalieri, a múzsa, Michelangelo Buonarroti alkotásán

XVII. század

1620 – Brandenburg-Poroszország büntetni kezdi a szodómiát, halálbüntetéssel.

1624 – Richard Cornisht perbe fogják és halálra ítélik szodómia miatt Virginia gyarmaton.

1649 – Az első ismert eset, amikor nők közti szexuális kapcsolat miatt fognak valakit perbe. Sarah White Normant azzal gyanúsítják, hogy „erkölcstelen viszony”-t kezdett Mary Vincent Hammonnal Plymouthban, Massachusetts államban.

1655 – Connecticut kolónia elfogadja a szodómiát büntető törvényt, mely a nőkre is kiterjedt.

 

XVIII. század

1721 – Poroszországban kivégzik szodómiáért Catharina Margaretha Lincket, egy transzszexuális nőt (biológiai neme szerint férfi volt).

1726 – A rendőrség razziát tart Clap mama londoni bordélyában. Clap meghal, a letartóztatott férfiakat Tyburnben kivégzik.

1730 és 1811 között Hollandiában számos látványos per indul szodómiával gyanúsított személyek ellen. A legsúlyosabb üldözések 1730-1737 között, 1764-ben, 1776-ban, valamint 1795-1798 között voltak.

1750 július 6 – Utolsó alkalommal ítélnek Franciaországban máglyahalálra két férfit (Bruno Lenoir, Jean Diot) szodómia vétsége miatt.

1785 – Jeremy Bentham filozófus és jogász egy kiadatlan tanulmányában az elsők között felveti a szodómia dekriminalizálását Angliában. A mű csak 1931-ben jelenhetett meg.

1792 – Franciaország és Andorra, a világon elsőként megszünteti a felnőtt férfiak közti szexuális kapcsolat büntethetőségét.

1794 – A Porosz Királyság eltörli a homoszexualitásért (szodómiáért) járó halálbüntetést.

(Wikipedia)

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux