Ugrás a tartalomra
x

Pedofil bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki a guami érseket a Vatikán

[caption id="attachment_11517" align="aligncenter" width="3200"] Anthony Apuron[/caption]

A vatikáni ítélőszék pénteken találta bűnösnek az egykori guami érseket, Anthony Apuront. A férfit azzal vádolták, hogy a hetvenes években szexuálisan bántalmazott fiatalkorúakat.

[caption id="attachment_11518" align="alignleft" width="196"] Raymond Burke[/caption]

Az esettel a Vatikán hitbeli és erkölcsi kérdésekben illetékes legfőbb hivatala, a Hittani Kongregáció foglalkozott, és öt bírája leváltotta Apuront, aki az ítélet szerint többet nem tartózkodhat az érsekség területén. A vizsgálatot Ferenc pápa egyik legismertebb egyházbeli ellenfele, Raymond Burke vezette, miután a pápa kinevezte erre a posztra 2017-ben.

Apuron a Vatikán közleménye szerint tagadta az ellene felhozott vádakat, 60 napig fellebbezhet az ítélet ellen. Ha fellebbezne, akkor a büntetését erre az időre felfüggesztik.

 

A közlemény szerint a bíróság több vádpontban is bűnösnek találta az érseket, de részleteket nem közöltek.

2016-ban egy akkor 54 éves férfi, Roland Sondia tavaly júniusban vádolta meg nyilvánosan Apuron érseket azzal, hogy molesztálta őt, amikor 15 évesen ministránsként szolgált. Elmondása szerint az eset Agat városában található Kármelhegyi Boldogasszony templomában történt, egy ottalvós összejövetel során.

A Katolikus Válasz tavaly arról írt, hogy Sondia ügyvédje, David Lujan összesen 17 személyt képviselt, akiket állításuk szerint Guam különböző egyházi személyei molesztáltak. Az ügyvéd szerint a Vatikán ezekben az ügyekben már 2008 óta titkolózott. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a Vatikán a mostani eljárási cselekményekben sem nyújt számára elegendő tájékoztatást. (Reuters)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux