Ugrás a tartalomra
x

Először történt meg hivatalosan, hogy egy transznemű nő melle anyatejet termelt

Egy harminc éves transznemű nő álma vált valóra azzal, hogy a társa kisbabáját a saját szervezete által termelt anyatejjel táplálhatta egy darabig. A kivételes esetet, amelyhez hasonlót még nem dokumentáltak, a BBC írta meg a Transgender Health című szaklap alapján.

A New York-i Center for Transgender Medicine and Surgery tanulmánya pontosan leírja az esetet, amely szerint az eredetileg férfiként született nő hat éven át hormonkezeléseket kapott, de nemváltoztató műtéten nem esett át. A kisbaba születése előtt három és fél hónapon át olyan kezelést is kapott, amellyel végül mesterségesen előidézték a tejtermelődést a szervezetében. Ezt általában örökbefogadó anyáknál szokták alkalmazni. Az eljárás magában foglalja a mell pumpálását, a biológiai anyák által termelt hormonok előállítását, a férfihormonok csökkentését és azokat a gyógyszereket, amelyek elősegítik a tej termelődését.

A kezelés eredményeképpen a nő képes volt csekély mennyiségű, mégis elegendő tápanyagot biztosítani a babának. A kutatók szerint ez volt az egyetlen táplálékforrása hat héten keresztül, ami rengeteget segített a gyerek fejlődésében. Később tejkészítményekkel etették, mert a nőnek már nem volt elegendő mennyiségű anyateje. A baba jelenleg hat hónapos, és egészséges.

A reproduktív endogrinológiára szakosodott dr. Channa Jayasena szerint izgalmas fejlődésnek lehetünk tanúi. Azt mondja, többször hallott már ilyen esetről, de hivatalosan soha nem dokumentáltak hasonlót. Úgy gondolja, ezeket az eseteket össze kellene gyűjteni, hogy a kutatók összevethessék az eddigi tudásukat abból a célból, hogy megtalálják a módszer legjobb receptjét úgy, hogy közben nem teszik ki semmiféle egészségügyi kockázatnak a pácienseiket.

forrás: velvet.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux