Ugrás a tartalomra
x

„Hazugság, hogy felsőbb utasításra jöttem el” - reagált az iskolapszichológus, akiről a Hatvannégy Vármegye azt állította, hogy kirúgatták, mert LMBTQ-lobbista

Saját döntéséből hagyta ott munkahelyét, mondja Filó Mariann, a szélsőséges csoport ellen pedig jogi eljárásokat indított.

Győzelmi jelentést küldött a sajtónak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kedd reggel, amelyben azt állították, hogy Filó Mariann iskolapszichológust kirúgták újpesti munkahelyéről. A szélsőjobboldali szervezet azt állította, azután távolították el felsőbb utasításra Filót, hogy ők többször jelezték, hogy „LMBTQP-aktivista”, aki „összezavarhatja a gyerekeket és lelki sérüléseket okozhat nekik”.

A közlemény ezzel egyrészt azt sugallta, hogy a szélsőséges szervezet rúgatta ki az aktivistát, másfelől mégsem írnak benne semmi olyat, amellyel ezt alátámasztanák. A HVIM azt írja benne, hogy megkeresték a Belügyminisztérium megfelelő szervét és a Klebelsberg Központot is, bár hivatalos tájékoztatást tőlük nem kaptak. Ezután megkérdezték az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját, aki közölte velük, hogy a felmondás Filó Mariann saját döntése volt. A szélsőséges csoport mégis arra a konklúzióra jutott, hogy az iskolapszichológusnak „valószínűleg felsőbb utasítás miatt szűnt meg a munkaviszonya”. Ezt egyébként az összes hivatalos tájékoztatást figyelmen kívül hagyva egy névtelen szülő elmondására alapozták.

„A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom élénk érdeklődést mutat irántam az elmúlt bő egy évben. A tőlük nem idegen becsmérlő, megalázó és gyűlölködő stílusban, hazug vádakkal illetnek és a lejáratásomat tűzték ki céljukként az elmúlt időszakban, különböző módszerekkel” – válaszolta lapunk megkeresésére Filó. Hozzátette, hogy a HVIM-mel szemben több, jelenleg is folyamatban lévő, általa indított jogi eljárás is zajlik épp. Ezek részleteiről az eljárások lezárultáig nem kíván nyilatkozni.

A HVIM azért szállt rá az iskolapszichológusra, mert a Budapest Pride egyik önkéntes szervezője. Filó 2015-ben volt először a Budapest Pride önkéntese és a felvonulás egyik menetkísérője. 2016-tól kezdve négy évig volt a Közösség munkacsoport tagja, 2020-tól pedig a Médiakommunikáció csapatban is dolgozott. 2018 óta foglalkozik a fesztivál programok, illetve a felvonulás biztosításával – javarészt az utóbbi koordinálása jelenti a fő tevékenységét a szervezetben. 2023 óta a mentális egészséggel foglalkozó projektekben is részt vesz. Idén ő kapta a hazai LMBTQ-közösségért sokat tett személyeket vagy csoportokat és projekteket évente elismerő Háttér-díjat.

„Méltatlannak tartom azokat a támadásokat, amiket a HVIM intéz ellenem, azokkal megpróbálva akadályozni mind a pszichológusi segítő munkámat, mind a szabadidőmben, önkéntesként végzett tevékenységemet”- mondta Filó a hvg.hu-nak.

Filó Mariann 2021 óta az újpesti intézmény iskolapszichológusa. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán folytatta, klinikai- és egészségpszichológia szakirányú mesterdiplomát 2020 nyarán szerezett.  Az egyetemi tanulmányai utolsó féléve során kognitív remediációs terápiát vezetett egy olyan intézményben, amely rehabilitációt nyújt mentális betegséggel élők számára. Ezt követően óvodákban dolgozott pszichológusként Salgótarjánban, emellett pedig a Nógrád megyei nevelőszülői hálózatban is vállalt egyéni tanácsadást gyermekek, serdülők számára.

„Hazugság, amit a HVIM állít, hogy bármilyen felsőbb utasításra jöttem el az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumból, ahol több, mint 3 évig iskolapszichológusként dolgoztam, – hazugság, hogy a HVIM saját sikere lenne a váltásom, ez kizárólag az én egyéni döntésem volt, amely meghozatalához olyan, a HVIM-hez nem köthető tényezőket vettem figyelembe, amik csak és kizárólag rám és a korábbi munkáltatómra tartoznak”- összegezte lapunknak Filó.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux