Ugrás a tartalomra
x

Meghalt Sphen, a világhírű meleg pingvinpár egyik tagja

Elpusztult Sphen, a világhírű meleg pingvinpár egyik tagja, írja a BBC. Az ausztrál szamárpingvin 11 éves volt. Párjával, Magic-kel még 2018-ban váltak világsztárrá, amikor a Sea Life Sydney Aquariumban egymásba szerettek, később pedig örökbe fogadtak és felneveltek két fiókát.

A pingvin elaltatásáról még a hónap elején döntöttek a sydney-i intézmény állatorvosai, miután Sphen egészsége jelentősen romlott az utóbbi időben, ennek okait egyelőre vizsgálják.

„Sphen elvesztése szívszorító a pingvinkolóniának, a csapatnak és mindenkinek, akit Sphen és Magic története inspirált vagy pozitívan befolyásolt” – mondta Richard Dilly, az akvárium főigazgatója egy közleményben. „Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy elgondolkodjunk és megünnepeljük Sphen életét, emlékezve arra, hogy milyen ikon volt” – tette hozzá Dilly.

A szamárpingvinek átlagosan 12-13 évig élnek, és híresek arról, hogy monogám kapcsolatban élnek. Magic és Sphen párosa hat évig volt együtt, vonzalmukat az intézmény személyzete akkor vette észre először, amikor látták, hogy meghajolnak egymás előtt – ez a flörtölés megfelelője a pingvineknél. Az ikonikus páros később beszivárgott az ausztrál oktatásba, de szerepeltek a Netflix Atypical című sorozatában is.

A Sea Life Sydney Aquarium Instagram-bejegyzésében arról írt, Sphen az egyenlőség szimbólumaként és a természetvédelem ügyének közvetítőjeként óriási hatást gyakorolt világszerte.

A BBC azt írja, a 8 éves Magicet odavitték Sphen holttestéhez, hogy segítsenek a pingvinnek megérteni, hogy partnere nem tér vissza. Az akvárium szerint Magic azonnal énekelni kezdett, amihez a pingvinkolónia többi tagja is bekapcsolódott.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux