Ugrás a tartalomra
x

A kötögető szinkronugró, akit a férje és a gyerekei biztattak a lelátóról

A negyedik olimpiai érmének megnyerése után békésen kötöget a medence mellett férje és két gyermeke társaságában. Ebből a leírásból könnyen arra lehetne következtetni, hogy egy nőről van szó, a valóságban viszont a brit olimpikonról, Tom Daley-ről, akit nemzeti hősként ünnepel egész Nagy-Britannia. A hazai nyilvánosság számára arról a képről lehet ismerős, ahol műugró-partnere, Noah Williams épp megpuszilja az olimpiai ezüstjük megszerzése után.

A kommentfalak feltétlen szeretetét élvező Daley már régóta felvállaltan él homoszexualitásával: egészen konkrétan 2013-ban osztotta meg közönségével egy YouTube-videóban szexuális orientációját. Akkor még úgy fogalmazott: „Megismerkedtem egy sráccal”. Ez a srác a bizonyos Dustin Lane Black, Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező, akivel 2017 óta házasok. Azóta béranya által két gyermekük lett, nemrég Los Angelesbe költöztek.

Ez egyébként plusz akadályt jelentett Daley-nek az olimpiára való felkészülésben, mert a partnere, Noah addig Londonban maradt, de Daley szerint a felkészülés a nehézségek ellenére is sikeres volt. A helyszínen úgy fogalmazott: „Én úgy érzem máris nyertünk. Itt lenni az olimpián a családommal és a gyermekeinkkel a legnagyobb élmény”. 

A verseny utáni ceremónia alakalmából pedig köszönetet is mondott férjének, Dustinnak, aki a lelátokról szurkolt neki, hogy mindvégig mellette állt, és elfogadta mindazt az áldozatot, amelyet meg kellett hoznia az olimpiai felkészülés miatt. 

Az a fajta családmodell, amelyben Daley él, itthon kifejezetten szokatlan lehet, azonban a britek olimpiai sikerek felett érzett örömét és büszkeségét nem zavarja túlságosan az LMBTQ reprezentáció, amelyet Daley szívügyének tekint.

 Az arannyal zárt tokiói olimpia után is üzent az LMBTQ fiataloknak: „Amikor fiatalabb voltam, mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok, különbözöm a többiektől, nem illek közéjük, és van valami bennem, ami miatt sosem leszek olyan jó, amilyennek a társadalom elvárná. Remélem, hogy az LMBT fiatalok most látják, hogy bármilyen magányosnak is érzik magukat, valójában nem azok, és bármit elérhetnek”. 

Itthon alighanem egészen elképzelhetetlen lenne ilyen egységes nemzeti kiállás egy meleg sportoló mellett vagy mögött, még ha az olimpiai arany esélyes is, tekintve, hogy milyen hőbörgést váltott ki Sipos Lilla egykori válogatott labdarúgó házassága Tóth Angélával, az Éjjel-nappal Budapest volt színészével.

A brit műugró nemcsak másságáról ismert, hanem kreatív hobbijáról is – többször is kötögetésen kapták már ugyanis az olimpiai lelátókon. Az előző tokiói olimpián is kötött egy pulóvert, a saját bevallása szerint, hogy „legyen valami, ami emlékeztessen majd a jövőben, hogy melyik olimpiára tekintsek vissza”, idén pedig ismét kötött egy pulóvert, a párizsi olimpia előtt tisztelegve, a dizájnban utalva arra, hogy ez már az ötödik olimpiai szereplése. 

 Daley 2020-ban, a Covid alatti lezárások idején fogott bele a szorgos munkába, egyébként a férje javaslatára, aki mondta neki, hogy sok ember kötöget a forgatások üresjáratai alatt. Daley, saját szavaival élve, a „YouTube-egyetemről” tanította magát, ez pedig annyira jól sikerült, hogy azóta már nemrégiben a saját kötőkészletét dobta piacra „Made with Love” néven. 

Az még kérdés, hogy Daley-t látni fogjuk-e a következő olimpián 2028-ban versenyezni, vagy akár kötögetni – maga a sportoló egyelőre óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban. Mint mondta, 2008-ban 14 évesen ő volt a legfiatalabb a brit szinkronugró csapatban, idén pedig a legidősebb. Nem tudja, mit hoz a jövő, de egyelőre szeretné a jelen pillanatait kiélvezni a legteljesebb mértékig. És ha ő maga nem is ugrik többet a vízbe, az Instagram oldalának tanúsága szerint Robbie fia már így is őstehetség a vízben.

 

www.szeged.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux