Ugrás a tartalomra
x

Lengyel koalíciós vita az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról

A Donald Tusk vezette kormányt megosztja az a baloldal által készített törvénytervezet, amely azonos nemű párok számára is bevezetné a bejegyzett élettársi kapcsolatot Lengyelországban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte Varsót a létező törvény ilyetén való módosítására.

Lengyelország egyike annak az öt uniós országnak - Bulgáriával, Romániával, Litvániával és Szlovákiával együtt -, amely máig nem teszi lehetővé az azonos nemű párok számára, hogy bejegyeztessék kapcsolatukat. Ez változhat az egyik kormánypárt, a Baloldal törvénytervezetével - írja az Euractiv.

A tervezet szerint az élettársi kapcsolatban élőknek többek között joguk lenne a közös vezetéknévre, a házaspárokhoz hasonló jogokat kapnának az adóhivatalokban, a partner orvosi adatait is megkaphatnák, és meglátogathatnák a partnerüket a kórházban, valamint joguk lenne az örökösödésre. Emellett halál esetén az illető átvehetné a partner gyermekeinek gondozását.

A szintén koalíciós tag, a konzervatív nézeteiről ismert Lengyel Néppárt (PSL) viszont ellenzi a tervezet egyes elemeit. Władysław Kosiniak-Kamysz, a PSL vezetője és védelmi miniszter bejelentette, hogy pártja nem fogja jóváhagyni az élettárs gyermekeinek gondozásához való jogot, míg az örökléshez és az orvosi tájékoztatáshoz való jogról tárgyalni kell.

Néhány civil szervezet, köztük a Kampány a homofóbia ellen (KPH), felhívást intézett a PSL-hez, hogy támogassa a koalíciós partnere által javasolt törvényt. Hivatkoztak az Emberi Jogok Európai Bíróságának (ECHR) decemberi ítéletére, amely kötelezi Lengyelországot a hatályos törvény módosítására.

Ugyanerre az ítéletre hivatkozott a lengyel ombudsman, Marcin Wiącek is, aki arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem fogadják el az élettársi kapcsolatról szóló törvényt, az sérti az emberi jogok európai egyezményét.

"Ha lehetőségünk van arra, hogy az élettársi kapcsolat valamilyen változatát bevezessük a lengyel jogba, úgy gondolom, érdemes megpróbálni" - mondta Katarzyna Kotula, a Baloldalhoz tartozó egyenlőségért felelős miniszter. A párt az azonos neműk házasságát is pártolja.

Tavaly decemberben a Tusk vezette Polgári Koalíció kijelentette, "legfőbb ideje", hogy a kormány javaslatot tegyen az élettársi kapcsolatra vonatkozó tervezetre. A katolikus vallású Tusk ugyanakkor a tavalyi választási kampány során vonakodott az azonos neműek házasságáról beszélni.

www.euronews.com
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux