Ugrás a tartalomra
x

Túlélték a gyűlöletkampányt, aztán elmondták, milyen volt - magyar, lengyel és olasz résztvevők számoltak be saját példájukon keresztül arról, hogyan próbálják átvészelni hazájukban a populista erők gyűlöletkeltő kampányait.

Európai parlamenti politikusokkal és a brüsszeli sajtó képviselőivel is találkozott a héten az a nemzetközi delegáció, amelynek tagjai személyes példájukon keresztül igyekeztek bemutatni, milyen veszélyei vannak a szélsőjobboldal megerősödésének Európában. A látogatás szervezője, az AVAAZ nevű amerikai non-profit szervezet magyar, lengyel és olasz résztvevőket toborzott az útra, olyan "túlélőket”, akik megpróbálják átvészelni a hazájukban regnáló jobboldal gyűlöletkeltő kampányait. (Lengyelországban időközben kormányváltás volt, de a múlt még kísért.) A brüsszeli látogatást kifejezetten az európai parlamenti választások utánra időzítették. A 27 uniós országban tartott választásokon ugyanis megerősödtek a radikális, populista erők, amelyek a kisebbségek elleni uszítással is igyekeznek növelni táborukat, sok helyen sikerrel.

Magyarországról Magasházi Mónika, független transzjogi aktivista és Nagy Boldizsár, a Meseország mindenkié című ledarált könyv szerkesztője volt tagja a delegációnak.

– A saját példánkon keresztül szerettük volna bemutatni Európának, hogy a magyar törvények alapvető emberi jogokat sértenek, és egyben rámutatni, hogy az Uniónak több jogosítvánnyal kellene rendelkeznie, hogy a területén senkit se lehessen alacsonyabb rendű állampolgárnak tekinteni és úgy kezelni – mondta lapunknak Magasházi Mónika, aki társaihoz hasonlóan áldozata annak a 2020. májusa óta hatályos törvényi előírásnak, amelynek nyomán ellehetetlenült a transznemű emberek nem- és névváltoztatása Magyarországon. Számukra még egy hétköznapi útlevél ellenőrzés is stresszel jár, hiszen az okmány nem tükrözi a nevüket, a megjelenésüket és a nemi identitásukat, ami miatt minden alkalommal magyarázkodniuk kell. Magasházi szerint a közelmúltban számos barátja és ismerőse elhagyta Magyarországot a diszkrimináció miatt, ő azonban nem hagyja abba a transznemű emberek érdekeinek képviseletét odahaza és külföldön. Egyik magyar patronáltja egy 13 éves fiú, akit mássága miatt kicsaptak az iskolából. Az intézmény igazgatója még arra sem volt hajlandó, hogy az irodájában fogadja a közvetíteni próbáló Magasházi Mónikát és meghallgassa az érveit.

Az aktivista szerint a brüsszeli eszmecseréiken nem csak együttérzéssel találkoztak, akadtak politikusok, akik konkrét támogatást ígértek emberi jogi kampányokhoz, lobbizáshoz. Delegációjuk lengyel tagjai az abortusztilalom embertelenségét, az olaszok az azonos nemű párok örökbefogadásának nehézségeit mutatták be a találkozókon.

Marc Angel, az EP alelnöke és LMBTQI munkacsoportjának elnöke megkeresésünkre így kommentálta találkozóját Magasházi Mónikával: – Mélységesen aggódom és megdöbbenve hallom a magyar transznemű emberek beszámolóit. Elfogadhatatlan, ahogy az Orbán-kormány a kisebbségeket saját érdekeinek rendeli alá és visszaél velük. Az Európai Parlament képviselőjeként kijelentem, hogy soha nem fogom feladni az emberi jogok és az uniós értékek védelmét. Felhívom mindazokat, akik ellenállnak, akiket a szélsőjobboldali kormányok megtámadtak, hogy szólaljanak fel és hallassák a hangjukat Európa-szerte, hogy véget vessünk ennek a patriarchális ideológiának”.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux