Ugrás a tartalomra
x

Idén is kordonok nélkül rendezték meg a Budapest Pride-felvonulást

A szervezők nem csak LMBTQ-felvonulókat, de olyanokat is vártak Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetésére, akik egy szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretnének élni.

Az esti nyolc órás zárással tervezett Budapest Pride a Telex tudósítása szerint már jóval hét óra előtt véget ért. A még tavasszal ismertetett programtól eltérően nem Nagy Zsolt színész, hanem az LMBTQ- és emberi jogi rendezvény házigazdája, Karafiáth Orsolya költő, a Magyar Narancs kultúra rovatának vezetője köszöntötte a Városligetbe érkező felvonulókat.

– Elegem van a kirekesztésből és a gyűlöletből – szögezte le, majd Washingtonról, az Egyesült Államok fővárosáról beszélt, „ahol melegek és heterók magassarkúban futnak, mégsem hőbörög senki, hogy hülye buzik. Ha nem tetszik neki, továbbmegy” – mondta Karafiáth Orsolya, aki felszólalt a homofóbiát „túltoló” kormánnyal szemben is. Mint mondta, a falig eltolta a gyűlölködést, és az már kezd átmenni elfogadásba. 

A felszólalók között volt még Réka, az LMBTQ-közösség pécsi tagja, gimnazista barátnőjével, Szofival együtt, s mindketten kirekesztést tapasztalnak. Réka az utcán kap beszólásokat, „szolidabb öltözködése” ellenére is, míg Szofi szüleitől és nagyszüleitől is csak elutasítást kap. Ha ez nem változik, inkább elmennének valamilyen északi országba, az elfogadóbb Hollandiába, Svédországba vagy Norvégiába.

– Nincs nyugalmunk a hétköznapokban – fogalmazott a Transz Pride egyik szervezője, Erdős Erik Robin, aki azért protestált, mert a magyar törvények nem engedik nekik az új nemüket és nevüket a hivatalos irataikra ráírni. Szekér Gergő frissen coming outoló énekesként lépett fel, aki 2019-ben A Dal előválogatásán is részt vett, de „fedősztorikat kellett kitalálnia arra, hogy meleg, mert a tévében nincs helye meleg énekesnek”.

Korábban féltucatnál nem sokkal több, gyűlölködő szélsőjobboldali ellentüntető – köztük az azóta éppen a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalintól több mint egy éve kegyelmet kapott, terrorizmusért elítélt Budaházy György – jelent meg a Hősök tere és a Dózsa György út torkolatában, de a felvonulók ennek ellenére vidámak maradtak. A hangulatról a kutyapártiak  gondoskodtak. DJ-jük a Horthy Miklós katonája vagyok két világháború közötti „hazafias nóta” „tuc-tuc” változatával és a „Ria, ria, Hungária” skandálással köszöntötte őket. Óriási sikert aratott továbbá az Ismerős Arcok már-már szurkolói himnusszá tett dala a Nélküled, amelynek technós változatát hangosan énekelték a vonulók.

A menetben megjelentek transzparenssel a kapitalizmus-ellenes anarchisták is „Akár buzik, akár nem, a kapitalizmus ellen” felirattal, de nagy népszerűségnek örvendtek a kidekorált választási plakátok, amelyekről a közönség megismerhette a bajszos, szakállas „Szentkirályi Alexandert”, vagy a „fideszes polgármesterjelöltként” ábrázolt Szájer Józsefet is, aki a következő felirattal nézett ránk a plakátról: „Ecstasy, Orgia, Homofóbia”.

Már a felvonuás kezdetére jelentős tömeg gyűlt össze a Podmaniczky utca elején, ahol többek között megjelent David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Karácsony Gergely főpolgármester is. 

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux