Ugrás a tartalomra
x

Thaiföld lehet a harmadik ázsiai ország, ahol legalizálják a melegházasságot

A thaiföldi szenátus kedden elsöprő többséggel megszavazta az azonos nemű párok házasságkötésének legalizálását. A törvénytervezet hatályba lépéséhez már csak a király formális jóváhagyása szükséges – írja a CNN.

Ezzel a lépéssel Ázsiában a harmadik, Délkelet-Ázsiában az első ország lehet Thaiföld, ahol legalizálják a melegázasságot. Tajvan 2019-ben, Nepál 2023-ban engedélyezte az azonos neműek házasságkötését.

A tervezetet áprilisban szavazták meg az alsóházban, kedden az 152 tagú szenátusban 130-an támogatták, és csak négyen ellenezték. A tervezet értelmében az eddig hatályos jogszabályban a „férfi és nő”, illetve „férj és feleség” szóhasználatot lecserélik „személyek” és „házassági partnerek” megfogalmazásra, az új jogszabály a király jóváhagyása után 120 nappal fog életbe lépni.

A törvény ugyanazokat a jogokat biztosítja majd a meleg pároknak, mint a heteroszexuális pároknak, beleértve az örökléssel, az örökbefogadással és az egészségügyi ellátással kapcsolatos döntéshozatallal kapcsolatos jogokat.

„A törvényjavaslat monumentális előrelépést jelent az LMBTQ+ jogok terén Thaiföldön” – mondta a CNN-nek Panyaphon Phiphatkhunarnon, a Love Foundation alapítója. „Ennek a törvényjavaslatnak a potenciális hatása óriási. Nemcsak számtalan pár életét változtatná meg, hanem hozzájárulna egy mindenki számára igazságosabb és méltányosabb társadalomhoz is” – mondta.

Aktivisták és politikusok több mint egy évtizede küzdenek a melegházasság elfogadásáért, de korábbi próbálkozásaik nem vezettek sikerre. A tavalyi országgyűlési választáson viszont a progresszív Mozdulj Előre párt szerezte meg a parlamenti mandátumok többségét. A párt egyik fontos ígérete volt, a melegházasság ügyének előmozdítása. Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök, a Pheu Thai Párt tagja szintén ígéretet tett arra, hogy a parlament elé terjeszti a házassági egyenlőségről szóló törvényt.

Progresszív hozzáállásával Thaiföld egyelőre egyedül maradt Délkelet-Ázsiában. A régióban több országban továbbra is diszkriminálják, sőt, büntethetik is az LMBTQ+ embereket. Mianmarban, Malajziában és a Brunei Szultanátusban például a mai napig krimilizálják a homoszexuális kapcsolatokat, és Indonzéia egyik konzervatív régiójában is illegálisnak számítanak az azonos neműek közötti kapcsolatok.

Szingapúr csak 2022-ben helyezte hatályon kívül azt a gyarmati korszakból származó törvényt, amely kriminalizálta a férfiak közötti szexet, de a szingapúri kormány hangsúlyozta, hogy ellenzi a melegházasságot, és megfogadta, hogy megnehezíti a törvény megváltoztatását.

Japán továbbra sem ismeri el sem az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, sem az azonos neműek házasságát, annak ellenére, hogy a közelmúltban a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy az azonos neműek házasságának megtagadása alkotmányellenes. India legfelsőbb bírósága tavaly utasította el az azonos neműek házasságának törvényes elismerését.

Dél-Korea sem ismeri el az azonos neműek házasságát, sőt, az ország nemzetközi bírálatokat is kiváltott katonai büntető törvénykönyve miatt, amely a férfiak közötti kapcsolatot akár két év börtönnel is büntethetővé teszi.

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux