Ugrás a tartalomra
x

Mindenki dobja el, ami a kezében van! Bekukkantottunk a futball-Eb-ken először alkalmazott gendersemleges mosdókba

A Dánia–Szlovénia-mérkőzéssel (1–1) vasárnap Stuttgart is bemutatkozott a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínei között, a folytatásban viszont magyaros tereppé változik Baden-Württemberg tartomány fővárosa: szerdán a házigazda német csapat, vasárnap pedig a skót lesz Marco Rossi szövetségi kapitány szombaton Svájc ellen 3–1-es vereséggel rajtoló magyar együttesének az ellenfele. Az Index helyszíni tudósítója már vasárnap terepbejárást tartott a stadionban, illetve a városban is, és sokak kíváncsiságának eleget téve bekukkantott az Eb-történelem során először alkalmazott gendersemleges mosdóba.

Az európai szövetség (UEFA) Eb-helyszíneket bemutató tájékoztatása szerint a stuttgarti stadionban nemenkénti bontásra negyven-negyven mosdó van, plusz további kettő, amely gendersemleges. Nos, a 36 D-nél hiába kerestük, ott csak a hagyományos férfit és nőit találtuk. Nem úgy a másikon! És hogy ott mit találtunk, illetve láttunk valójában, tekintse meg helyszíni videónkban, amelyben egyebek mellett az újságírói munkavégzés kulisszáiba is bepillantást nyújtunk.

A stuttgarti mellett pályabejárást tartottunk a gelsenkircheni helyszínen is, ahol vasárnap az angolok 1–0-ra legyőzték a szerbeket. Ott ugyancsak megnéztük, hogyan és miként használják a gendersemleges vécét – tapasztalatunk némileg eltért a stuttgartitól –, de megnéztük azt is, hogy mennyibe kerül a csökkentett alkoholtartalmú vagy éppen alkoholmentes sör, illetve az üdítő.

Egy pezsgő, élettel teli, ám megannyi felújítástól és gigaberuházástól terhelt város benyomását keltette az itt eltöltött első 24 órában Stuttgart, a magyar labdarúgó-válogatott következő két Európa-bajnoki mérkőzésének színhelye.

Kipróbáltuk a helyi tömegközlekedést, a stadion megközelíthetőségét, megnéztük a vásárlóutcát – bár vasárnap sok értelme nem volt –, és kalandoztunk a Porsche múzeumában is, amit nem csak a benzingőz megszállottjainak érdemes majd felkeresniük. Olvassa el helyszíni riportunkat!

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux