Ugrás a tartalomra
x

"A Vatikánban b*zulás van a levegőben" - Ferenc pápa megint vérig sértette a melegeket

Hiába a múltkori botrány, a pápa most a római papokkal való találkozóján ismét a melegeket becsmérelte.

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, nemrégiben hatalmas botrány pattant ki abból, hogy Ferenc pápa kijelentette, hogy elég volt a "k*cs*gösködésből", ezért nem szeretné, ha melegek papok lennének. Ferenc pápa május 20-án, egy zárt ajtók mögötti találkozón használta a vulgáris olasz kifejezést a melegekre, az ANSA szerint pedig kedden, amikor a római papokkal találkozott, megismételte a becsmérlő kifejezést. A CNN beszámolója szerint a pápa most azt mondta: "A Vatikánban b*ziság van a levegőben", és jobb, ha a homoszexuális hajlamú fiatal férfiakat nem engedik be a szemináriumba.

A Vatikán sajtóirodája a legutóbbi jelentésre egy, a papokkal vlaó keddi találkozóval kapcsolatban kiadott közleményre hivatkozott, amelyben a pápa megismételte, hogy a melegeket be kell fogadni az egyházba, ugyanakkor óvatosságra van szükség a tekintetben, hogy ők szemináriumba kerüljenek. 

A Corriere della Sera napilap a szóhasználatáról szóló első hírek után meg nem nevezett, a teremben tartózkodó püspököket idézett, akik szerint a pápa argentin lévén talán nem tudta, hogy az általa használt olasz kifejezés sértő. A múlt hónapban egy, a pápához közel álló forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a kifejezést úgy is lehetett érteni, hogy a szemináriumokban "meleg légkör” van.

A Vatikán 2005-ben úgy döntött, hogy az egyház nem engedélyezheti olyan férfiak felszentelését, akik aktívan melegek vagy „mélyen gyökerező” homoszexuális hajlamokkal rendelkeznek. Ferenc 2016-ban fenntartotta ezt a döntést. Két évvel később azt mondta az olasz püspököknek, hogy ne fogadjanak el meleg papjelölteket.

A 87 éves Ferenc 11 éves pápasága alatt jelentős közeledést tett az LMBTQ közösség felé, azonban a Vatikán egyes megfigyelői szerint a közelmúltban elkövetett hibái aláássák a tekintélyét, és kérdéseket vetnek fel meggyőződésével és az egyház reformjának útjával kapcsolatban.

www.naphire.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux