Ugrás a tartalomra
x

Férfias sportok - nőies sportok 4. rész

Az előző cikkünkben a lengőrúd sportról szedtünk össze információkat Nektek,most pedig a valószínű többek által inkább ismert "hagyományos" rúdtáncról. 

A rúdtánc az előadóművészet egyik formája, a tánc és akrobatika kombinációja. Táncelemeket tartalmaz akrobatikus trükkökkel vegyítve egy függőleges rúd igénybe vételével. A fitnesz és tánc egyre népszerűbb formája, amit hazánkban leginkább táncstúdiókban, vagy fitnesz termekben gyakorolhatunk. A világ számos országában rendeznek amatőr és profi bajnokságokat a sportágban.  Annak ellenére, hogy sokan a rúdtáncot a sztriptízbárokból ismerik, egyre kevesebben azonosítják az erotikus műfajjal. 

A rúdtánc mint edzésforma

A rúdtánc napjainkban igen elterjedt edzésforma világszerte, mivel nagy hangsúlyt helyez az általános erőnlétre és állóképességre egyaránt. Ez a mozgásforma növeli a testi erőnlétet, mert saját testsúlyunkat használjuk ellenállásként, miközben az egész testet formálja. További előnye, hogy önbizalmat növel és energiát ad.

A rúdtánchoz jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Amíg a sztriptíz klubokban az előadás részét képezi a vetkőzés és az erotikus mozdulatok akrobatikus elemek nélkül, addig a sportszintű rúdtáncban az előadó atletikus mozdulatokat hajt végre: felmászik a rúdra, pörgéseket végez, és erőelemeket mutat be. Az utóbbi esetben a felső test és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen, ami folyamatos, kitartó, kemény edzést igényel.

Mi sem bizonyítja jobban a rúdtánc sportértékét mint az, hogy egyre több férfi kezdi el művelni ezt a sportágat. Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban a tánc stúdiók már kizárólag férfiak számára is nyújtanak rúdtánc edzéseket. 2007-ben például a kínai országos rúdtánc bajnokságot egy férfi nyerte meg, és a 2011-es, Magyarországon megrendezett világbajnokságon már férfi kategóriában is indulhattak versenyzők.

Világszerte, és már Magyarországon is egyre több férfi űzi ezt a sportot,sikerrel.

Holoda Péter

Színész,táncos,sportoló egy személyben. 25 évesen a Artistic Pole Competition férfi kategóriájának győztese. Táncművész, szerepelt többek között a világhírű Art on Ice produkcióban, ahol a SChindler listája című film zenéjére készített koreográfiát. Itthon fellépet a Magyar Nemzeti Balett és Frenál Pál közös kortárs produkciójában, a Fából faragott királyfi című előadásban.

 

Krajnyák Norbert

Rúdsportoló, rúdfitnesz oktató és versenyző, háromszoros magyar bajnok.
Eredmények:

2016 Légtornász Világbajnokság – 2. hely
2015 Pole Artistic ­ 2. hely
2015 Rúdsport Magyar Bajnokság Elit kategóriájában 1. hely
2013 Hungarian Open felnőtt férfi kategóriájában 1. hely
2012 Hungarian Open felnőtt férfi kategóriájában 1. hely

Király L. Norbert

De az X faktor egykori felfedezettje is felfedezte magának a rúdtáncot.Király L. Norbi nevét 2010-ben ismerte meg Magyarország, amikor az egyedi hangjával feltűnt az X-Faktorban. Anno Keresztes Ildikó volt a mentora, és az énekes abban az évadban meg tudta szerezni a bronzérmet, vagyis harmadik lett.Az egész őrület az internetes videóböngészéssel kezdődött, a rúdtánc pedig rögtön felkeltette Norbi érdeklődését. Most már Ramy művésznéven, 20 centis magassarkú cipőben űzi az ipart.Norbi versenyeken nem igazán szeretne részt venni, de a tanítványaival lehet fogunk találkozni, mivel az egykori énekes most rúdtáncoktatóként tevékenykedik.

Dimitrij Politov

A 2015-ös PoleArt Italy profi férfi kategóriájának első helyezettjeként robbant be a köztudatba. Az egykori break táncos és parkour szokatlan akrobatikus elemeivel, valamint sajátos, másokhoz nem hasonlító előadásaival hívta fel magára a figyelmet. Ereje kifogyhatatlan, stílusa utánozhatatlan.Dimitrij szerint a rúd tökéletes szabadságot ad. Tanára soha nem volt, mindent egyedül sajátított el.

Mark Buhantsov

Régóta keringenek extrém elemeket bemutató videói a Facebook-on és az Instán, gyakorlatilag a fizika törvényszerűségeit hazudtolja meg azzal, amit művel. Természetesen ő is szigorúan jól felöltözve, általában hosszú nadrágban és pólóban űzi a műfajt, és többnyire a sapka sem hiányozhat a fejéről, emellett előszeretettel mutatkozik rudas fiúbarátai társaságában a videókon. Specialitása, hogy tud fix rúdon egy kézzel Iron-X-ben forogni:

Kristian Lebedev 

Az orosz származású, igen vallásos, jelenleg Moszkvában élő 27 éves Lebedev focistából képezte át magát rudassá. 2012-ben a World Pole Sport Fitness Championship-en Pókember koreográfiájával az ezüstérem mellett a Legjobb trükkökért és legjobb jelmezért járó különdíjat, míg 2014-ben az aranyérmet, valamint a Legjobb trükkök különdíját hozta el. Legismertebb videója az Impossible is possible:

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux