Ugrás a tartalomra
x

Elkészült Európa szivárvány-térképe

Az európai választásokkal az LMBTQI-személyek helyzete tovább romolhat - ha valóra válik a szélsőjobb térnyerése. Vészharangot kongat az ILGA Europe, a kontinens vezető LMBTQI érdekképviseleti szervezete.

 

Arra szólítják fel a képviselő-jelölteket, hogy megválasztásuk után kötelezzék el magukat a jogszabályok megerősítése mellett.

"A mostani választásokon valóban szükségünk van olyan jelöltekre, akik szembenéznek a kihívással, és a választásokat megelőző hetekben elkötelezik magukat amellett, hogy tényleges törvénymódosítást hajtanak végre, amikor megválasztják őket. Az elmúlt öt évben jelentős előrelépés történt az EU-ban, és ezt kell folytatni. A mozgás szabadsága, ami az EU-s értékek középpontjában áll, még mindig nem biztosított a transzszexuálisok, a nem bináris emberek számára, tehát az új bizottságnak és az új parlamentnek valóban prioritásként kell kezelnie e jogszabályi hiányosságok pótlását, és ennek hamarosan meg kell történnie" - fogalmazott Chaber, az ILGA Europe képviseletében.

Ilyen például Olaszország, ahol az azonos nemű párok gyermekeinek nyilvántartásba vételére vonatkozó egyértelmű jogszabályok hiánya lehetővé tette Giorgia Meloni kormánya számára, hogy megtiltsa az önkormányzatoknak az azonos nemű párok szülőként való nyilvántartásba vételét.

Az ILGA térképet is közzétett az LMBTQI-közösség jogi helyzetéről. Európai szinten Lengyelország teljesít a legrosszabbul. A tavaly év végi kormányváltással azonban már látszanak a „változás jelei”.

"Meghívták az embereket és az érdekképviseletet, hogy vitassák meg az azonos neműek párkapcsolatára és a gyűlöletbeszédre vonatkozó lehetséges jogszabályokat. A gyűlöletbeszédről szóló törvény rendezése folyamatban van, vita folyik róla, és hamarosan a végrehajtása is megtörténik. Tegyük keresztbe az ujjainkat. Tehát most, néhány hónap után nem látjuk a változást, de érezzük, hogy közeleg" - jelentette ki Dawid Wojtyczka, a Znaki Rownosci Szövetség részéről.

A megnövekedett jogi védelem ellenére azonban ez a közösség mára a korábbiaknál is több erőszakos cselekmény áldozatává válik. Az Európai Alapjogi Ügynökség szerint a megkérdezettek kétharmada kapott már gyűlölködő üzeneteket.

www.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux