Ugrás a tartalomra
x

Kulka János lett a Nemzet Színésze

Kulka Jánost választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. március 30-án meghalt Tordy Géza helyére. A grémium május harmadikán hozta meg döntését.
A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet. Amennyiben valaki meghal közülük, a Nemzet Színészei maguk választják ki a következő tagot. A cím olyan személynek adható, aki a 62. életévét betöltötte, és legalább 40 éve a pályán van, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színházban játszott.

A DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN KULKA JÁNOS KAPTA A NEMZET SZÍNÉSZE ELISMERÉST.

A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2024. március 3-án elhunyt Tordy Géza helyére. Az elmúlt egy évben öt legendás színészt is elveszítettünk. 2023. május 8-án eltávozott Máthé Erzsi, Balázsovits Lajos 2023. július 19-én, Csomós Mari november 18-án halt meg.

Máthé Erzsi helyére a grémium Udvaros Dorottyát választotta június 26-án; Csomós Mari után december 15-én Pogány Judit lett a nemzet színésze; Balázsovits Lajos után pedig Benedek Miklós kapta a címet, szeptember 6-án, aki 2024. január 9-én hajtotta örök álomra fejét. Idén március 4-én Csikos Sándorral egészült ki a színészgrémium.

Kulka János az új Nemzet Színésze

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, s többek közt Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Anna és Lang Györgyi voltak az osztálytársai. 1981-ben végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát.

1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött. A Babarczy László vezette színház ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Jordán Tamás, s itt rendezett az igazgatón kívül Ács János, Ascher Tamás, Gazdag Gyula, Gothár Péter is.

Bálint András hívására 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja lett Budapesten, s Valló Péter, Zsótér Sándor, Gothár Péter rendezőkkel dolgozott. Ekkoriban játszotta el Franciaországban Nyizsinszkij szerepét is franciául Jeles András Szerbusz, Tolsztoj című kamaradarabjában.

2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését. Április 27-én – vendégként – Ibsen, A nép ellensége című drámájában mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A bemutató után néhány nappal a Petőfi Sándor utcai teátrumhoz szerződött.

2014. március 15-én Csákányi Eszterrel közösen elvállalta egy ünnepi tömegrendezvény műsorának vezetését. Az Autisták Országos Szövetségének nagykövete: kampányokon, ismeretterjesztő előadásokon vesz részt, hogy felhívja a figyelmet az autisták életére. A Katona József Színház tagja volt 2018-ig. 2018 májusában bejelentette, hogy betegségére hivatkozva visszavonul a színészettől, azonban meggondolta magát, és 2019 januárjában egy szöveg nélküli szerepben színpadra állt. Állapota a vártnál jobban javult, így ugyanebben a hónapban egy tévéreklámhoz adta a hangját, illetve azt is bejelentették, hogy márciusban Csehov Cseresznyéskertjében immár egy szöveges szerepet is elvállal.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux