Ugrás a tartalomra
x

Férfias sportok - nőies sportok 3. rész

Egy újabb olyan sportág következik, amiről sok minden eszébe jut az embernek,de nem feltétlen az az első gondolat.hogy ezt férfiak műveljék.

A lengőrúd

A lengőrúd a rúdsport egyik változata, ahol a már rúdsportból elsajátított akrobatikus, hajlékonysági és erőelemeket kivitelezik, azonban most nem a talajon hanem a levegőben.A lengőrúd remekül erősít, formálja az alakot hiszen az elemek megtartásához illetve a rúd stabil kezeléséhez nagy erőkifejtésre van szükség. Mindezek mellett pedig javítja a tartást, a koordinációt, a levegőben pedig igazán szabadnak érezhetid magát az ember.

Napjainkban már sokszor látni, hogy nem csak nők hódolnak ennek a sportnak,hanem férfiak is kiállnak, akár versenyen is indulnak. A rúdtánc általános megítélése még mindig rendkívül negatív, az emberek általában rögtön egy erotikus,női "mutatványra" gondolnak a szó hallatán. Pedig ez sport inkább az akrobatikára hasonlít.

Dobos Richárd artistaművész a Fővárosi Nagycirkusz "Rain - Esőcirkusz" című produkciójában is nagy sikerrel lépett fel. A társastánc abbahagyása talált rá a rúdtáncra,ami 193 centis magasságát tekintve egy különleges élményt nyújt a nézőknek. Mellette fitneszedzőként is dolgozik, és évek óta szerepel a hatalmas sikerrel játszott " Az Őrült Nők ketrece" című darabban is, mint Hildegárd.A "Rain - Esőcirkusz" műsor kapcsán vele készült interjút itt olvashatjátok. A borítóképen is ő látható.

Alex Shchukin utcai táncosként kezdte, innen vezetett az út a lengőrúd tánchoz.Számtalan világbajnoki díjat mondhat magáénak,különdíjakat a koreográfiákért.Közel 30 éves tapasztalattal ő is oktat, a saját egyedi technikáit, trükkjeit átadva annak aki ezt a sportot szeretné űzni.

Sergiy Mischurenko Ukrajnában született 1990-ben. 2012-ben Németországba költözött, hogy a "Fantissima" varietészínházban dolgozzon. 2014-ben a saarbrückeni "Saarland" színházban, majd 2016 óta szólistaként szerepel a madridi "Calderon" színházban és a párizsi "Folies Berger" színházban. 2018-ban második helyezést ért el a „Masters of Dance” német tévéműsorban. Profi táncos, rúdtáncos és koreográfus.

 

Spanyol lengőrúd akrobata Saulo Sarmiento, a Cirque du Soleil kortárs cirkusz egyik fellépője. Gyermekkorában gimnasztikázott,nemzetközi versenyeken szerepelt. A gimnasztika abbahagyása után kezdett akrobatikát tanulni,majd rúdtáncot. Ezzel olyan sikereket mondhat magáénak, mint a 2011-es francia bajnoki cím, illetve a 2012-es rúdtánc világbajnoki cím, valamint számos cirkuszfesztiválon elért első helyezés.Ezek után kezdett a Cirque du Soleil-nél dolgozni, ez mellette már tanít,illetve edzősködik is.

 

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux