Ugrás a tartalomra
x

Könnyebb lesz nemet változtatni Németországban egy új törvény értelmében

Aki ártó szándékkal nyilvánosságra hozza valakinek a korábbi nemét, az akár tízezer eurós bírságot is kaphat majd. A nemváltoztatás pedig a fiatalkorúaknak is elérhető lesz, szülői beleegyezéssel, vagy 14 év alatt szülői döntésre.

A nemváltást megkönnyítő törvényt fogadott el a német parlament pénteken. A javaslatot 374 képviselő támogatta és 251 szavazott ellene, 11 tartózkodás mellett.

A születési nem megváltoztatásához eddig orvosi igazolásra és egy családjogi bíróság támogató döntésére volt szükség. Novembertől viszont bármelyik felnőtt szabadon megváltoztathatja a hivatalos nemét férfire, nőre, vagy a német jogrendben már szereplő harmadik nemre, illetve úgy is dönthet, hogy semmilyen nemi adat ne szerepeljen a papírjain. 

Fiatalkorúak esetében is könnyebb lesz a nemváltoztatás

Tizennégytől tizennyolc éves korig szülői, vagy gondviselői beleegyezés kell majd a nemváltáshoz, a tizennégy év alattiak esetében pedig a szülők (vagy gondviselők) hozhatják meg a döntést. A közösségi terek tulajdonosai továbbra is szabadon dönthetnek majd arról, hogy kiket engednek be például a női öltözőkbe.

Aki ártó szándékkal nyilvánosságra hozza valakinek a korábbi nemét, az akár tízezer eurós bírságra is számíthat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmilyen esetben nem derülhet ki egy ember korábbi neme, a rendőrségi nyomozások vagy jogi eljárások esetén például hozzá lehet férni ehhez az információhoz.

A jogszabály értelmében a nemváltoztatást névváltoztatásnak is kell kísérnie, a névnek ugyanis illeszkednie kell az egyén neméhez. Ha valaki megváltoztatta a nemét, akkor egy éven belül nem nyújthat be újabb kérvényt.

Magyarországon épp ellenkezőleg alakult a törvényhozási folyamat az elmúlt években: 2020 májusa óta az anyakönyvbe bejegyzett nemet nem lehet megváltoztatni.

www.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux