Ugrás a tartalomra
x

Elfogadta a thai parlament az azonos neműek házasságára vonatkozó törvényjavaslatot

A thaiföldi törvényhozók túlnyomó többséggel megszavazták, hogy az országban engedélyezzék az azonos neműek házasságát. Thaiföld így Délkelet-Ázsia első országa lehet, ahol a melegek törvényesen egybekelhetnek.

A parlament alsóháza szerdán hagyta jóvá a házassági egyenlőségről szóló törvényjavaslatot, a jelenlévő 415 képviselő közül 400 voksolt igennel a javaslatra. Az eredményhirdetést taps követte. 

Danuphorn Punnakanta, a többségi Pheu párt szóvivője, egyben a törvényjavaslatot felterjesztő bizottság vezetője azt írta az X-en a szavazást követően, hogy az egyenlőséghez való jog alapkövét tették le Thaiföldön. A törvényjavaslatot még jóvá kell hagynia a szenátusnak, ezt követően pedig a thai királynak. Ha mindez megtörténik, akkor a törvény szövegét közzéteszik a Royal Gazette-ben (ez a thai közlöny), a jogszabály pedig 60 nap elteltével hatályba lép, így Tajvan és Nepál után Thaiföld lesz a harmadik olyan ázsiai ország, ahol az azonos neműek házasodhatnak.

Mookdapa Yangyuenpradorn, a Fortify Rights nemzetközi emberi jogvédő szervezet thai munkatársa a szavazás előtt közölte, hogy a törvénytervezet örömre ad okot, de szerinte a melegeknek egyéb jogokat is meg kell adni, például a gyerekvállalással kapcsolatban. 

Thaiföldön több mint egy évtizede tárgyalják az azonos neműek házasságáról szóló törvényt, de a pártok különböző megközelítése akadályozta a folyamatot. A törvény szövegét egyelőre nem tették közzé, de annyit tudni, hogy a négy parlamenti párt javaslataiból rakták össze. 

A régiót tekintve: Vietnam 2013-ban eltörölte az azonos neműek házasságkötésének büntetését, de jogilag nem ismeri el az ilyen kapcsolatokat. Malajzia, Mianmar és a Brunei Szultanátus viszont kriminalizálja az azonos neműek szexuális kapcsolatát.

www.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux