Ugrás a tartalomra
x

Barabás Richárd váltja Jávor Benedeket a DK–MSZP–Párbeszéd közös EP-listáján

A Párbeszéd – ZÖLDEK kongresszusa módosította a tavaly kihirdetett európai parlamenti listáját. Ennek következtében az első helyen – a DK-val és az MSZP-vel közös listán hetedikként – Barabás Richárd társelnök képviseli a pártot a június 9-i választáson - jelentette be a Párbeszéd.

Pár napja derült ki, hogy Jávor Benedek, aki a korábbi tervek szerint vezette volna a párt EP-listáját, nem lesz rajta a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek közös EP-listáján. Jávor akkor azt mondta: saját kérésére nem fog szerepelni a közös listán, mert „amikor a Párbeszéd felkért, egy zöld lista vezetését vállaltam. Ez a felállás azonban nyilvánvalóan nem ilyen lesz, akkor sem, ha ennek az együttműködésnek lehet a politikai racionalitása. Jobb, ha nem én képviselem ezen a listán a pártot, hanem valaki más”.

Március végén jelentette be a három párt, hogy hosszabb távú, stratégiai együttműködést kötöttek. A június 9-i választáson közös európai parlamenti és fővárosi listát állítanak, de már arról is megállapodtak, hogy a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak.

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé lehet, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje. Ez a mintázat folytatódik aztán a lista egészén.

Mellár Tamás, a Párbeszéd frakcióját erősítő közgazdász-politikus csütörtökön az ATV műsorában kritizálta a három párt együttműködést, és azt mondta, helyes döntés volt Jávor részéről, hogy nem vállalta, hogy a közös lista hetedik, valószínűleg nem befutó helyén „bohóckodja végig ezt az egész történetet”.

A Párbeszéd friss közleményében azt írja, Jávor Benedek a továbbiakban kívülről segíti az EP-csapat munkáját.

„Döntésének két oka volt. Az egyik: 2023-ban azzal az ambícióval látott munkához, hogy – összhangban az Európai Zöld Párt és a Párbeszéd – ZÖLDEK törekvéseivel – hathatós támogatást nyújt az LMP-vel közös szövetség, a »Zöld pólus« megteremtésére, ám az Ungár Péter vezette párt távolodása, NER-esedése sajnálatosan meghiúsította a célt. A másik: az új, szociáldemokrata-zöld szövetségi rendszer Barabás Richárdnak testhezállóbb feladatokat kínál” – áll a közleményben.

A Párbeszéd EP-listáján Barabás mögött dr. Kocsis Krisztián, Szabó Tímea, dr. Erőss Gábor és Szabó Rebeka következik.

Barabás Richárd a Facebook-oldalán a jelöltségével kapcsolatban azt írta, „örömteli lehetőség ez az LMBTQI-közösség 500 000 tagjának is, hiszen személyemben egy nyíltan meleg politikus kapott megtisztelő helyet ezen a listán”.

„Magyarország nem mesehősöket, hanem progresszív és zöld képviseletet érdemel Európában!” – tette hozzá.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux