Ugrás a tartalomra
x

Meghalt Takács Bencze Gábor meleg aktivista

Az első magyar meleglap főszerkesztője volt, szerepelt a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című filmben is.

Meghalt Takács Bencze Gábor meleg aktivista – erről a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című film, könyv és blog Facebook-oldalán adtak hírt. Takács Bencze Gábor maga is szereplője volt a 2015-ös szocio-dokumentumfilmnek, amely azt mutatta be az érintettek megszólaltatásával, hogy milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon melegként élni.

"A fiatal budai vagány srác, a rendszerváltás bátor meleg aktivistája, a legendás Mások Újság főszerkesztője, a magyar meleg mozgalom egyik emblematikus ikonja nincs már velünk" – írták a bejegyzésben.

Az LMBT Történeti Hónap honlapján közzétett bemutatkozása szerint Takács Bencze Gábor 1943. december 15-én született Budapesten, fényképésznek tanult, majd elvégezte a nyomdaipari technikumot. Nyomdákban dolgozott műszaki, kézirat előkészítő és gazdasági vezetői pozíciókban, majd 1971-ben fotóriporteri állást kapott egy üzemi lapnál, ahol 1975-ben, az újságíró iskola elvégzése után újságíróként dolgozott.

Aktív tagja volt az első magyar meleg egyesületnek, a Homerosnak, egyik alapítója és főszerkesztője volt az első magyar meleglapnak, a Másoknak. 1991-ben létrehozták a második meleg egyesületet, a Lambda Budapestet. A Mások 2008-as megszűnéséig szerzője és fotóriportere is volt a lapnak, ahol gazdasági és különböző szervezői feladatokat is ellátott.

A Fókusz riportja a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című film kapcsán:

www.rtl.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux