Ugrás a tartalomra
x

Amnesty: A csomagküldés megszigorítása az LMBTQI közösséget megbélyegző újabb lépés

„Érzékeny tartalom” megjelöléssel lehetne ezentúl csak, gyerekeknek szóló, például a homoszexualitás megjelenítését ábrázoló könyveket küldeni. Civilek szerint vissza kellen vonni a jogszabálymódosítást.

Az Igazságügyi Minisztérium nemrég közzétett, a gyermekvédelminek nevezett melegellenes törvény végrehajtási rendeletének kiegészítése szerint speciális tájékoztatást kell közzétennie a csomagküldő kereskedőknek az olyan, gyermekeknek szóló termékek kapcsán, amelyeknek “meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”.

A jogszabálytervezet szerint mostantól csak az „Érzékeny tartalom!” megjelöléssel lesznek forgalmazhatóak az érintett termékek.

Ez az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság szerint egy újabb támadást jelent a szexuális és nemi kisebbségek emberi jogai ellen.

Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy ez „ugyanaz a rendelet, amely alapján a „homoszexualitást, születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását megjelenítő és népszerűsítő terméket” csak a többi terméktől elkülönítve, illetve lefóliázva lehet csak árusítani, és akkor is csak iskoláktól távol”.

Mint írják, a várhatóan 2024. október 1-jén lép hatályba lépő jogszabály a civilek szerint „rendkívül aggasztó és jól illeszkedik a kormány szexuális és nemi kisebbségeket támadó és megbélyegző, hosszú évek óta tartó intézkedései közé. A tervezet jelenlegi formájában szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen diszkriminációt valósít meg, stigmatizál, és tovább erősítheti az LMBTQI emberek társadalmi kirekesztését”.

Felszólítják a kormányt, hogy töröljék a tervezetből az LMBTQI embereket megbélyegző legújabb részeket a korábbi, fóliázásra és elkülönítésre, és a boltok elhelyezkedésére vonatkozó rendelkezésekkel együtt.

A tervezet társadalmi vitája csütörtökön zárult, a rendeletet egyelőre még nem hirdették ki.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux