Ugrás a tartalomra
x

Hunter Schafer: Sok transz szerepet ajánlanak, de már nem akarom elvállalni őket

Hiába ajánlanak fel neki transz szerepeket, az Eufória 25 éves színésznője már nem akarja bevállalni őket, szerinte ugyanis messzebbre juthat a karrierjében, ha nem a saját transzneműsége van a munkája középpontjában – többek között erről beszélt Hunter Schafer a GQ magazinnak adott interjúban.

Schafer 19 évesen kapta meg első televíziós szerepét az HBO nagy sikerű sorozatában, az Eufóriában, amelyben a transznemű tinédzsert, Jules Vaughnt alakítja. A sorozatnak eddig két évada készült el, a harmadik forgatása 2022 óta csúszik, az eredetileg képzőművésznek majd modellnek készülő Schafer pedig azóta két filmes szerepet is bezsákolt: játszott a Cuckoo című filmben, és feltűnt Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladájában is, Tigris szerepében.

A GQ-nak azt mondta, tudja, hogy a „mélységgel, összetettséggel és gondossággal megírt” fiatal transz karakter, Jules változást hozott, különösen egy olyan időszakban, amikor a transz fiatalokat szerte az Egyesült Államokban megfosztották a jogaiktól.

Tavaly augusztusban pont Schafer otthona, Észak-Karolina lett a 22. állam, amely olyan törvényt hozott, amely korlátozza vagy megtiltja a transz kiskorúak nemet megerősítő orvosi ellátáshoz való hozzáférését, miközben az országban egyre több fiatal vallja magát transznak. A színésznő kamaszként bújt elő transzként, és a középiskola alatt, a családja támogatásával végeztette el a nemmegerősítő műtéteket.

Schafer maga is aktív szószólója az LMBTQ-jogoknak, de – mint mondja – várja a pillanatot, amikor az identitása már nem az első dolog lesz, amit megemlítenek vele kapcsolatban. Ezért már nem is szívesen beszél a saját transzneműségéről, főleg interjúkban – ilyenkor ugyanis szerinte elkerülhetetlen, hogy a címben ne úgy hivatkozzanak rá, hogy „a transznemű színésznő”.

„Eltartott egy darabig, amíg megtanultam, hogy nem akarom, hogy erre redukáljanak, és végső soron megalázónak tartom magamra és arra nézve, amit csinálni akarok. Különösen a középiskola után elegem volt abból, hogy erről beszéljek. Olyan keményen megdolgoztam azért, hogy eljussak oda, ahol most vagyok, túljutottam az átmenet igazán nehéz pontjain, és most már csak egy lány akarok lenni, és végre tovább akarok lépni”.

„Rengeteg transz szerepet ajánlanak nekem, de egyszerűen nem akarom őket elvállalni. Nem akarok beszélni róla.”

„Tudom, hogy jelenleg én vagyok az egyik leghíresebb transznemű ember a médiában, és érzek némi felelősséget, és talán egy kis bűntudatot is, amiért nem vagyok hangosabb szócső. De végső soron tényleg úgy gondolom, hogy ha nem ezt teszem a középpontba, akkor messzebbre juthatok. És úgy gondolom, hogy a »mozgalom« érdekében továbblépni és fantasztikus dolgokat csinálni sokkal hasznosabb lesz, mint állandóan erről beszélni”.

A színésznő az interjúban arról is beszélt, megtanulta elfogadni és lerázni magáról a negatív kritikákat, és ma már azt is elfogadta, hogy mindig lesznek olyanok, akik csak azért utálják, mert transz, és csakazértis férfinak nevezik. „Már nem érdekel, hogy megpróbáljam meggyőzni őket”.

Schafernek – bár ő valószínűleg nem tud róla – az Origóval is volt egy emlékezetes kalandja egy évvel ezelőtt. A színésznő a tavalyi Oscar-gálás szettjével zavarta össze a közismerten transzellenes, jobboldali lap didirovatának szerkesztőit, akik először „gyönyörű színésznőként” hivatkozva hoztak le róla képeket, hogy aztán villámgyorsan magukra csapják az ajtót, és „LMBTQ-aktivista színésznőnek”, majd még egyet hátralépve „nővé átoperált férfinak” kereszteljék át. A végtelenül szórakoztató ámokfutást ebben a cikkben foglaltuk össze.

Hollywoodban régóta vita tárgya, hogy játszhatnak-e transz szerepeket nem transz színészek. A transznemű közösségben sokan amellett érvelnek, hogy a transz karaktereket olyan színészeknek kellene játszaniuk, akik a való életben is transzneműek. Mások azzal érvelnek, hogy a színészet pont arról szól, hogy „valaki mássá válunk”, és túlságosan korlátozó lenne, ha kizárólag olyan szerepeket vállalhatnának a színészek, amelyeknek a tulajdonságai megegyeznek az ő személyes tulajdonságaikkal.

Ennek ellenére korábban több színész is bocsánatot kért, amiért transz szerepeket vállalt el. Eddie Redmayne 2021-ben így nyilatkozott a 2015-ös The Danish Girl (A dán lány) című filmről, amelyben Lili Elbe transznemű festőnőt alakította: „A legjobb szándékkal csináltam azt a filmet, de azt hiszem, hiba volt”. 2018-ban Scarlett Johansson is kitáncolt egy filmből, amelyben Dante „Tex” Gillt, egy transz férfit alakított volna, miután rengetegen kritizálták a szerepválasztás miatt. A színésznő később azért is bocsánatot kért, mert a kritikákra az első reakciója az volt, „kérdezzék meg, mit gondol erről Jeffrey Tambor, Jared Leto és Felicity Huffman” (mindhárman cisznemű színészek, akik transznemű karaktereket alakítottak filmekben).

www.telex.hu/after

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux