Ugrás a tartalomra
x

Életbe lépett a gyűlölet-bűncselekmények elleni törvény Skóciában, J.K. Rowling várja, hogy letartóztassák

„A skót gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény elfogadásakor a skót törvényhozók úgy tűnik, nagyobb hangsúlyt fektettek a nőiségről alkotott elképzelésüket – akármilyen nőgyűlölő vagy opportunista módon – megvalósító férfiak érzéseire, mint az igazi nők és lányok jogaira és szabadságára” – fakadt ki az X-en J.K. Rowling, írja a BBC.

Az Edinburgh-ban élő író korábban többször tett sokak által transzfóbnak tartott kijelentéseket, bár ő mindvégig hevesen tagadta ezt a vádat. Az első ezzel kapcsolatos netes botrány akkor tört ki, amikor Rowling 2020 nyarán egy tweetben azt figurázta ki, hogy a politikailag korrekt, inkluzív beszédmódban gyakran már nem egyszerűen nőként hivatkoznak azokra, akik női reproduktív szervekkel rendelkeznek, hanem „menstruáló emberként”. A sztárszerző ezután még számos alkalommal szállt be ehhez hasonló vitákba, aminek a vége az lett, hogy rengetegen elhatárolódtak tőle, egyebek mellett a Harry Potter-filmek sztárjai is nyilvánosan elítélték a nyilatkozatait.

Rowling most azon akadt ki, hogy a frissen elfogadott gyűlölet-bűncselekmények elleni skót törvény ugyan bűncselekményként kezeli, ha valaki kor, fogyatékosság, vallás, szexuális irányultság, transznemű identitás vagy interszexualitás miatt „kelt gyűlöletet”, de nem tesz említést a gyűlölet-bűncselekményeknek gyakran áldozatul eső nőkről.

A skót kormány szerint azért, mert a nők ellen elkövetett bűncselekményeknek később külön törvényt szentelnének.

Rowling ennek ellenére az új jogszabály hatályba lépéséről az X-en azt írta: a törvény azokat az aktivistákat védi, akik el akarják hallgattatni azokat, akik „a nők és lányok számára fenntartott egynemű terek megszüntetésének veszélyeiről; a bűnügyi adatok értelmetlenségéről, ha a férfiak által elkövetett erőszakos és szexuális támadásokat női bűncselekményként rögzítik; a férfiaknak a női sportokban való versenyeztetésének groteszk igazságtalanságáról; a női munkahelyek, kitüntetések és lehetőségek transz-identifikált férfiak által történő elfoglalásának igazságtalanságáról; valamint a biológiai nem valóságáról és megváltoztathatatlanságáról beszélnek”.

„Lehetetlen pontosan leírni vagy kezelni a nők és lányok ellen elkövetett erőszak és szexuális erőszak valóságát, vagy foglalkozni a nők és lányok jogai elleni jelenlegi támadással, ha nem engedjük meg, hogy a férfit férfinak nevezzük.

A szólás- és hitszabadságnak Skóciában vége, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek tekintik” – írta.

A szerző 11 transz nő képét is megosztotta, akik között vannak elítélt erőszaktevők, de aktivisták, sportolók és televíziós személyiségek is. Rowling azt írta, bár mindegyikük nőnek nevezi magát, ők valójában férfiak, és hozzátette:

„Jelenleg nem tartózkodom az országban, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőföldjére”.

Az új törvény értelmében mostantól bűncselekményt követ el az, aki „olyan anyagot közöl, vagy olyan módon viselkedik, amelyet egy észszerűen gondolkodó ember fenyegetőnek vagy sértőnek tarthat, azzal a szándékkal, hogy védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szítson”. A maximálisan kiszabható börtönbüntetés hét év.

A faji, szexuális irányultságon és valláson alapuló gyűlöletkeltés Nagy-Britanniában már az 1986. évi közrendről szóló törvény alapján is illegális volt, ez mostantól Skóciában szintén az új törvény hatálya alá tartozik.

A skót kormány szerint a gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény védelmet nyújt a gyűlölet és az előítéletek ellen anélkül, hogy megfojtaná az egyéni véleménynyilvánítást. Humza Yousaf miniszterelnök azt mondta, hogy a törvény célja a társadalomban „növekvő gyűlölethullám” elleni küzdelem. A törvényt ért kritikákra reagálva azt mondta: „Hacsak a viselkedésed nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozol gyűlöletet szítani, akkor nincs miért aggódnod az új bűncselekmények miatt”.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux