Ugrás a tartalomra
x

Férfias sportok - nőies sportok

Talán sehol máshol nem olyan erősek a sztereotípiák, mint a sportok terén: vannak kifejezetten olyan sportágak, amelyekről azt tartják, egyáltalán nem nőknek való, és természetesen vannak amikről úgy tartják teljesen "férfiatlan" sportág. Tény, hogy a két nem között számos biológiai különbség létezik, de ez alapján eldönthető-e hogy egy bizonyos mozgásforma, sport férfias vagy nőies? 

Szerencsére ez a felfogás azért ha lassan is, de változik. Egyre több sportágban szerepelnek nagy sikerrel az ellenkező nemű sportolók a megszokotthoz képest. Vannak női futballcsapatok, rögbicsapatok, de boksz, súlyemelő és számos más férfiasnak mondott versenyen tűnnek fel egyre nagyobb számban a női sportolók.

Természetesen ez azt jelenti, hogy fordítva is így van. Összegyűjtöttünk és bemutatunk pár olyan sportot nektek, amiről elsőre az ugrik be, hogy na ezt tuti csak a nők, és csakis ők művelik, mert ez aztán biztos hogy nem férfias.

 

A klasszikus ugrálókötél - avagy a kötélugrás

A kötélugrás egy rendkívül látványos sport, melyben egy ugrókötél használatával, zenére, változatos elemeket és akrobatikus gyakorlatokat mutatnak be a sportolók. A sportág körülbelül 70-es években Amerikában fejlődött ki, és ma már világszerte számtalan sportoló űzi. Magyarországon a kötélugrás a nyolcvanas évek végétől, 1986-1988-tól van jelen. A hivatalos magyar szövetség, mely az európai- (ERSO) és világszövetség (IJRU) tagja, a Magyar Ugrókötelesek Szövetsége (MUKSZ), 2003-ban alakult meg. A nemzetközi világszövetség 2020-ban újult meg, azelőtt FISAC volt a neve.

Ez azt hiszem az egyik olyan sportág, amiben ritkán látunk férfiakat versenyezni, bár valószínű ami először beugrik az ember fiának, az Rocky Balboa a szorítóban.

Ugyanakkor remek edzésforma, ugrálókötelezés alatt rengeteg kalóriát égetsz el, javítja állóképességed, illetve a mozgás után felszabaduló endorfinoknak köszönhetően jobb kedved lesz. 

Dayan Kolev a közösségi oldalakon népszerűsíti a kötélugrást. A Svájcban élő influenszer a világjárvány alatt ismerkedett meg a sporttal, azóta milliós követőtábora van a közösségi médiában. Időközben saját céget hozott létre ahol a sporthoz szükséges felszereléseket tudnak vásárolni a rajongók, illetve egy sportiskolát is alapított.

 

Fontos a megfelelő kötél kiválasztása, hiszen többféle változatban kaphatók:

Műanyag ugrókötél: A PVC kábellel ellátott ugrókötelek különösen alkalmasak kezdőknek. Vitathatatlan előnyük, hogy ha nem sikerül az ugrás, akkor a puha, műanyag ugrókötél ütése alig árt. A műanyag kötelek nagyon könnyűek, ami viszont lassúvá teszi őket: így ha már nem vagy kezdő, esetleg haladó elemeket szeretnél elsajátítani, javasoljuk, hogy válassz mást.

Acél ugrókötél: Az acél ugrókötelek egy nagyon vékony acélból készült kábelt rejtenek, amit nejlon vagy PVC borít. Gyakran levehető fogantyúval rendelkeznek, így megváltoztatható az ugrókötél hossza, illetve kicserélhető az elhasznált kábel. Gyorsköteleknek is nevezik őket: az acélkábelnek köszönhetően ezek az ugrókötelek nagyon gyorsak, ezért alkalmasak haladó sportolók számára, vagy olyan személyeknek, akik nehezebb elemeket szeretnének megtanulni az ugrókötélen. 

Bőr ugrókötél: A bőr ugrókötelek vékony bőr zsinórral rendelkeznek, leggyakrabban a bokszolók használják őket. Áruk magasabb tartományban mozog, viszont kimondottan jó minőségű termékek - a bőrzsinór valóban hosszú élettartammal rendelkezik.

Pamut ugrókötél: Valószínűleg mindannyiunknak van tapasztalata az általános vagy középiskolai ugrókötelekkel. Hosszú ideig tart és viszonylag olcsó. A műanyag ugrókötélhez képest gyorsabb, az acél ugrókötélhez képest lassabban. A pamutzsinórral való lengés sokkal kevésbé fájdalmas, mint az acéllal. Ezért alkalmas gyermekek számára (a fájdalommentes sikertelen próbálkozások a siker első lépései), vagy durva felületre, ami károsítaná az acélkábelt.

Milyen fogantyút válassz?
Az ugrókötél fogantyúira egyszerű szabály vonatkozik: "minél kisebb és könnyebb, annál jobb". Az ugrókötél fogantyújának optimális mérete körülbelül a tenyér hossza az ujjhegyektől a csuklóig.

 

Néhány extra

Ugrókötél csapágyakkal: A fogantyúban lévő csapágyakkal ellátott ugrókötél tovább növeli a lehetséges ugrási sebességet azáltal, hogy csökkenti az ellenállást a kábel elfordításakor. Nagyszerűek a CrossFit-hez, az ökölvívóknak vagy a gyakori és gyors ugrásokhoz

Nehéz kötél: Ha szeretnéd nehezíteni az ugrást, erősíteni a karod és több kalóriát elégetni, vagy csak különlegessé tenni az ugrókötéllel való edzését, próbálj ki egy nehéz kötelet. A vastag ugrókötél nagyobb ellenállást nyújt edzés közben, az ugrás pedig nehezebbé válik.

 

Az ugrókötél megfelelő hossza

Az ugrókötél típusa mellett fontos a helyes hosszúság kiválasztása, beállítása:

< 150 cm testmagasság – 2,10 m kötélhossz
160 -170 cm testmagasság  - 2,50 m kötélhossz
170 – 180 cm testmagasság – 2,75 m kötélhossz
180-190 cm testmagasság – 2,85 m kötélhossz
> 190 cm testmagasság – 3,00 m kötélhossz

Könnyen tesztelheted a megfelelő hosszúságot. Csak annyit kell tenned, hogy állj a kiválasztott ugrókötél közepére, a fogantyú végének a hónaljig kell érnie. Ne becsüld alá az ugrókötél hosszának beállítási fontosságát. A nem megfelelő méret elrontja a megfelelő ugrástechnikát. Állítható hosszúságú ugrókötelek esetén vágd le a felesleges részt (fogóval), különben akadályozhatja az ugrást.

 

Hogyan használd helyesen a kötelet: Megtaláltad már a megfelelő ugrókötelet? Remek. A kényelmes sportruházat mellett, már csak minőségi cipőre van szükséged. Mezítláb az ugrálást határozottan nem javasoljuk. Az ugrás a lábat és az ízületeket jelentősen megterheli, a cipő csillapítja a behatásokat. A csupasz lábra érkezés nem igazán kellemes érzés. Ugrálhatsz otthon, a szabadban vagy akár az edzőteremben. Minél lágyabb a talaj, annál lágyabbak a behatások és annál kevésbé terheljük meg ízületeinket.

 

www-Top4Fittness.hu  

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux