Ugrás a tartalomra
x

Donáth Anna LMBTQ-lobbival kezdte a napot, délután már a mentelmi jogáról szavaznak Brüsszelben Mozgalmasan kezdi a hetet az ellenzéki képviselő.

Donáth Anna a Rainbow Platform EU (Szivárvány Platform EU) szervezet rendezvényén tartott előadást. A szervezetet azért hívták életre liberális uniós tagállami pártok – többek között a Momentum is –, hogy „példaképek létrehozásán keresztül” felemeljék az LMBTQ-hangokat. Donáth Annát a szervezet közlése szerint ma azért hívták meg, mert prioritásként kezeli a sokszínűséget és a befogadást, mind belsőleg, mind a politikai döntéshozatal során.

 

Az eseményen túl azonban még egy kiemelt ügy kapcsolódik az ellenzéki képviselőhöz. Az Európai Parlament Jogi Bizottsága zárt ajtók mögött megvitatja majd a kérelmet, amely Donáth Anna mentelmi jogának felfüggesztésére irányul.

A napirendi pont Polt Péter legfőbb ügyész indítványa mentén került a Jogi Bizottság naptárába. A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését hivatalos személy elleni erőszak miatt kérték.

Az ilyen jellegű kérések menetrendje az, hogy az Európai Parlament elnöke a plenáris ülésen bejelenti és elküldi azt a releváns bizottságnak. Így került most a kérdés a Jogi Bizottság (JURI) elé, amelyik a mentelmi jog felfüggesztésével foglalkozik. Az érintett képviselő kérheti meghallgatását, illetve végső soron az Európai Parlament plenáris ülése hozhat döntést az ügyben a JURI javaslata alapján.

www.magyarnemzet.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux