Ugrás a tartalomra
x

Bátorságot és múltat ünneplő queer művészeti kiállítás és aukció nyílt Budapesten

Queer hősök, queer művészet, queer történelem címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Madhouse-ban. A kiállítás a 12. LMBT Történeti Hónap részeként rendezik meg, március 31-ig látogatható, a Madhouse (Budapest, Anker köz 1-3, 1061) nyitvatartási idejében. A kiállításhoz kapcsolódó online aukció március 31-ig tart. Az első napokban már 300.000 felett jár az adományok összege.

A kiállítás keretein belül 12 magyar queer művész készített el 13 művészeti alkotást: 12 LMBTQ történelmi alakról, illetve a kiállítás része egy önmagunk elfogadásával kapcsolatos mű. Minden kiállított műhöz csatlakozott képviselőként egy-egy közéleti személyiség, művész és alkotó is. A kiállítás több szinten is rendkívül diverz: a kiállított művek között vannak digitális nyomatok, grafit rajz és olajfestmények is.

Emellett a bemutatott, ábrázolt történelmi alakok – akiket maguk a művészek választottak ki – is rendkívül sokszínűek: Oscar Wilde ír, és Virginia Woolf brit írók, Freddie Mercury brit zenész, Alan Turing, az Enigma feltörője, Marsha P. Johnson történelem teremtő LMBTQ aktivista, Keith Haring kultúrateremtő popart ikon, Divine amerikai drag queen, Lili Elbe, az egyik első ember, aki nemi helyreállító műtéten esett át, és El Kazovszkij, orosz-magyar díszlet- és jelmeztervező, festőművész és grafikus. De a történelmi alakok között felfedezhetünk magyar arcokat is: Nagy Szilviát, a Budapest Pride egykori elnökét, de haláluk után ismét együtt lehetnek – még ha csak a falon is – Gobbi Hilda és Galgóczi Erzsébet is.

A kiállítást Kanicsár Ádám András és Petrekovits Márton szervezték, az LMBT Történeti Hónap és a Háttér Társaság támogatásával.

“Hiszem, hogy ahol félelem van, ott van bátorság is. Ez a kiállítás a bátorságról szól. Bátor emberekről, akik ma egy erősen elnyomott témában alkottak, a képviselőinkről, akik egy csodálatos ügy mellett álltak ki és persze a kiállított hősökről, akiknek az emlékét és kulturális örökségét soha nem volt ennyire fontos ápolni Magyarországon. Most a művészet és történelem elképesztően izgalmas egyvelegével tesszük ezt.” – mondja Kanicsár Ádám András.

A kiállításhoz egy online aukció is tartozik. A kiállított képekre március 31-ig licitálhatnak az érdeklődök, a befolyó összegekkel az LMBT Történeti Hónap jövőjét támogatják. “Az eszmei dolgok mellett rettentően fontosnak tartom, hogy egy kicsit a földön is maradjunk: ahhoz, hogy ma Magyarországon az LMBT Történeti Hónaphoz hasonló programok megszülethessenek, magánemberek támogatása, önkéntesek munkája és civil szervezetek egész hálózata szükséges. Az online aukciót azért hoztuk létre, hogy összekapcsoljuk a művészet szeretetét egy jó ügy támogatásával, így biztosítva azt, hogy a 2025-ös LMBT Történetii Hónapot is megrendezhessék.” – mondja Petrekovits Márton.

A kiállítás megnyitójának képeit itt lehet megtekinteni: https://drive.google.com/drive/folders/13GNq4qPr5x59HmakecoaYJhQ1ClFl7IQ?usp=share_link

Fotós: Petrekovits Márton, Forgács Éden

Ha szeretnéd a kiállítást a szervezőkkel megtekinteni és érdekel egy interjú vagy riport az anyagról, kérjük írj az adam@gmp.social vagy kanicsaradam@gmail.com e-mail címre.

A kiállító művészek névsora: Abdulrachimzai Amina, Balassa Nikoletta, Cseh Dániel, Dömös László, Jókúti András, Muszka Máté Gergő, Palaticz Mátyás Miklós, Pocsai Judit, Szakály Roland, Szántó Sári, Szujó Miklós, Szuszu

A képek képviselőinek névsora: Budai Lotti (író, nőtörténész), Hanzli Péter (LMBTQ aktivista), Ivanics Tamás (színész, rendező), Jámbor Eszter (Testsuli.hu), Lakatos Márk (stylist, író), Marton Krisztián (író), Oltai Kata (kurátor, művészettörténész), Péterfy Bori (színésznő, énekesnő), Steiner Kristóf (író), Szombat Éva (fotós), Takács Mária (LMBTQ aktivista), Virág Zsolt (LMBTQ aktivista), Waliduda Dániel (LMBTQ-HIV aktivista)

A kiállítás Facebook-eseménye itt található: https://www.facebook.com/events/403172232303630/

 

Budapest, 2024.03.19

 

forrás: Háttér Társaság 

(A kép csak illusztráció.)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux