Ugrás a tartalomra
x

Már a fiatalok közel negyede LMBTQ-identitásúnak vallja magát az Egyesült Államokban

Egyre többen vallják magukat LMBTQ+-identitásúnak az Egyesült Államokban, a Z generáció tagjainak közel negyede nyilatkozik így magáról – írja az Axios a Gallup egy friss felmérése alapján.

A közvélemény-kutató szerdán közzétett kutatási eredményei szerint az összes amerikai felnőtt 7,6 százaléka vallja magát transzneműnek, leszbikusnak, melegnek, biszexuálisnak vagy a heteroszexuálishoz képest valamilyen irányban eltérő szexuális irányultságúnak. Ez új rekord, és egyben azt is jelenti, hogy 2012 óta 4 százalékponttal nőtt az amerikai LMBTQ-közösség társadalmi aránya. Érdekes különbség, hogy a felmérés szerint a nők közel kétszer nagyobb valószínűséggel vallják magukat az átlagostól eltérő nemi identitásúnak vagy szexuális orientációjúnak, mint a férfiak.

A felmérés alapján meredeken nő az LMBTQ-identitásúak aránya generációról generációra. A boomereknek (1946–64 között születettek) még csak 2,3 százaléka tartozik az eltérő nemi identitással vagy szexuális orientációval rendelkezők csoportjába (legalábbis saját bevallása szerint), míg az Y generációnál (1981–1996) már 9,8 százalék ez az arány. A legfiatalabb, már felnőtt tagokkal rendelkező generáció (1996–2012) pedig 22,3 százalékkal messze kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul a tavalyi kérdőívhez képest is 1,5 százalékponttal nőtt az LMBTQ-identitású fiatalok aránya.

Az összes adat infografikákon megtekinthető a Gallup saját oldalán.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux