Ugrás a tartalomra
x

Pénzbírság helyett figyelmeztetést kapott a diák, aki a Néprajzi Múzeumban tiltakozott egy kép elkordonozása ellen - Az Egységes Diákfront elnökségi tagja társaival egy homoszexuális párt ábrázoló kép múzeumi elkordonozása ellen tiltakozott.

Perlaki-Borsos Noelt tavaly 80 ezer forintra bírságolták, a rendőrség szerint nem bejelentett demonstráció miatt. Az Egységes Diákfront elnökségi tagja társaival egy homoszexuális párt ábrázoló kép múzeumi elkordonozása ellen tiltakozott. A fiatal büntetését szerdán figyelmeztetésre enyhítették.

Perlaki-Borsos Noelt, az Egységes Diákfront elnökségi tagját tavaly novemberben 80 ezer forintra bírságolta a rendőrség, miután társaival akciózni ment a Néprajzi Múzeumba, ahol az intézmény elkordonozott egy melegeket ábrázoló fotót. A rendőrség szerint az akció nem bejelentett demonstrációnak minősült.

Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című fotókiállításának azt a részét novemberben elkordonozták, ahol egy homoszexuális párt ábrázoló kép is látható. Ezeket a fotókat azóta csak 18 éven felüliek tekinthetik meg, sőt, még teremőrt is állítottak oda.

Perlaki-Borsos Noel nem fogadta el a pénzbírságot, és a tárgyaláson eldőlt, hogy a 80 ezres bírság helyett végül figyelmeztetést kap. A  444.hu számolt be arról, hogy a diákot Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje képviselte a tárgyaláson, és azt kérték a bíróságtól, hogy az eljárást szabálysértés hiányában szüntessék meg. Arra hivatkoztak, hogy a kihágásnál szóba kerülő jogszabály a magánszférát hivatott védeni, de egy múzeumnak nincs magánszférája.

„Melyiknek van nagyobb társadalmi veszélyessége? Hogyha néhány diák békésen, a házirendet betartva, a jegyet megvásárolva kifejezi a véleményét, vagy annak, hogyha őt és a hozzá hasonló aktív állampolgárokat a rendszer elhallgattatja azzal, hogy szabálysértési bírságot szab ki rá?” – tette fel a kérdést az ügyvéd.

A diák az utolsó szó jogán azt mondta, hogy „amikor az oktatásért szóltunk, akkor kirúgták a tanárainkat. Amikor azért szóltunk, hogy ne rúgják ki a tanárainkat, akkor egy bosszútörvényt hoztak, amikor azért szólunk, hogy ne cenzúrázzanak, akkor én állok itt, és nem pedig az, aki cenzúrázott”.

A rendőrség képviselője a gyűlés békés jellegét nem vitatta, de mivel a védő is elismerte, hogy gyűlés történt, így a szabálysértést rendben lévőnek találta, a kiszabott büntetést pedig arányosnak. A bíróság a szabálysértést helyben is hagyta, de az enyhítő körülmények túlsúlya – például, hogy a fiú iskolás és nincs saját jövedelme – miatt figyelmeztetésre módosította.

A diák a Telexnek azt mondta, még nem döntötték el, hogy az ügyet a szabálysértés megállapítása miatt továbbviszik-e a Kúriára.

 

www.klubradio.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux