Ugrás a tartalomra
x

Görögország: a melegházasság mehet, a saját gyerek nem

Zajlik a vita Görögországban a melegházasságot legalizáló törvényjavaslatról. Leginkább azt bírálják, hogy a jogszabály csak az örökbefogadást biztosítja.

Az azonos neműek házasságát legalizáló törvényjavaslat már azelőtt megosztotta a görög politikai életet és társadalmat, hogy az athéni kormány részletesen bemutatta volna.

Maguk az érintettek egyrészt elégedettek vele, másrészt bizonytalanságot éreznek, mert a törvény a gyeremekvállalás jogát nem biztosítja a számukra, csak az örökbefogadást.

''Híve vagyok az örökbefogadásnak, de más körülmények között. Ha nem lehetne gyerekem, örökbe fogadnék, de mivel nekünk a párommal megvan rá a lehetőségünk, hogy saját gyermekünk szülessen, mi azt szeretnénk" - mondja az Euronews riporterének Penny Moisiadou, aki mesterséges megtermékenyítéssel szeretne gyermeket vállalni a párjával. "Miért kell ilyen megkülönböztetést alkalmazni? Ha összeházasodunk, akkor változik az eljárás? Miért is? Miért nem nevelhetek fel egy saját gyereket, ha a házasság előtt még jogom volt hozzá?" - teszi fel a kérdést.

A férfi párok sem fordulhatnak Görögországban béranyához, de ha külföldön csinálják végig a procedúrát, akkor a gyermeket utána a hazájukban is elismerik már. 

A szakemberek egyértelműbb lépéseket várnának el az államtól, ha már egyszer legalizálja a melegházasságot.

''Úgy vélem, mindent a jól meghozott szabályok és előírások szerint kellene csinálni, ahelyett, hogy az érintett párok törvényi kiskapukat keressenek. Az összeházasodott meleg nők például simán vállalhatnak gyereket, csak előbb el kell válniuk, hogy egyedülállóként mesterséges megtermékenyítéssel gyereket szülhessenek, majd utána megint összeházasodniuk" - mondja Konstantinos Pantos szülész-nőgyógyász orvos.

A görög kormány azt mondja, hogy választási ígéretét betartva véget vet az azonos nemű párokat érintő diszkriminációnak. Jelenleg teljes erőből zajlik a nyilvános vita a témáról, annak politikai, társadalmi, etikai és jogi szempontjaival egyetemben.

www.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux