Ugrás a tartalomra
x

Ajándékot vittek az LMBTQ-közösség képviselői Marcel Ciolacunak

Néhány tucat támogató kíséretében vitt ajándékot vasárnap Marcel Ciolacu miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti székházához Vlad Viski, a MozaiQ melegjogi egyesület vezetője, hogy ezzel jelezze, a kormányfő korábbi állításával ellentétben Románia készen áll a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetésére, írja a News.ro.

A MozaiQ elhozta Marcel Ciolacunak az egyesület felmérését, amely szerint a romániaiak 60 százaléka úgy gondolja, nem befolyásolná az életét, ha az élettársi kapcsolat törvényessé válna. Emellett át szerették volna adni az LMBTQ közösség íróasztalra helyezhető zászlóját, egy csészét „a gravitáció törvénye a bejegyzett élettársi kapcsolat legalizálása előtt… és után” felirattal, ami azt üzeni, hogy egy ilyen törvény semmilyen negatív következménnyel sem járna a romániaiak mindennapjaira nézve, képeslapokat az említett felmérés eredményével és az egyesület „Cu iubirea-n sac” feliratú szatyrát (kb. „szerelem a zsákban”), hogy a miniszterelnök azzal mehessen bevásárolni.

Az ajándékcsomag mellé a MozaiQ elhozta Ciolacunak a romániai LMBTQ-közösség 52 pontos politikai követeléslistáját is.

A PSD székházánál a biztonsági őrrel találkoztak, aki azonban azt mondta, nem veheti át az ajándékcsomagot, és azt javasolta az egybegyűlteknek, hogy vigyék azt a Victoria-palotába, a kormány székhelyére.

Marcel Ciolacu még novemberben fejtette ki egy interjúban, hogy szerinte a romániai társadalom nincs felkészülve arra, hogy elfogadja a bejegyzett élettársi kapcsolatot, amely rendezné a melegek jogait.

Romániának az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítélete nyomán március 25-ig be kell mutatnia a javaslatait az azonos nemű párok törvényes védelmére, de Ciolacu azt mondta, nem ez az első ügy, amelyben az EJEB elmarasztalta az országot, és nem is az utolsó.

Ciolacu hangsúlyozta, nincsenek fenntartásai a melegekkel kapcsolatban, vannak olyan barátai, akik más férfiakkal élnek kapcsolatban, és ezzel nincs is problémája, de miniszterelnökként más szempontok vezérlik, a bejegyzett élettársi kapcsolat pedig nem tartozik a prioritásai közé.

www.transtelex.ro

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux