Ugrás a tartalomra
x

A hollandok egyre kevésbé fogadják el a transzneműeknek biztosított jogokat

A holland lakosság egyre kevésbé tartja elfogadhatónak a transzneműeknek és a nem bináris embereknek biztosított jogokat, 2021 óta mintegy tíz százalékkal csökkent azok száma, akik pozitívan viszonyulnak a nemátalakító műtétekhez – közölte a holland központi statisztikai hivatal (CBS) adataira hivatkozva az NL Times című angol nyelvű holland hírportál vasárnap.

A hollandok egyértelmű többsége ellenzi azt a bevezetni kívánt törvényt, mely lehetővé tenné a transzneműek számára, hogy az útlevelükben akár már 16 éves kortól a megváltoztatott nemüket tüntessék fel. A megkérdezettek mintegy egynegyede értett egyet a vonatkozó, parlamenti szavazásra váró intézkedéssel.

A hírportál Anne Louise Schotel politológust idézte, aki megerősítette a transzneműekkel szembeni ellenállás hollandiai növekedését. A transz emberek látványa gyakran idegenkedést vált ki – mondta. Minél inkább eltávolodik valaki a normától, azaz ez esetben látványra sem férfi, sem nő, az emberek annál inkább tartanak tőlük – tette hozzá. Freya Terpstra, a holland Transgender Network civil szervezet munkatársa aggódalmát fejezte ki a növekvő intolerancia miatt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy transzneműeknek küldött „gyűlöletüzenetek” száma növekedést mutat Hollandiában.

A De Groene Amsterdammer című holland hetilap 2023 őszén készült tanulmánya szerint a transzellenes online bejegyzések száma 67 százalékkal nőtt az előző évhez képest – tették hozzá.

Hollandiában az általános iskola tanulói a nemek közötti egyenlőségről, az inkluzivitásról és a (szexuális) sokszínűségről kapnak leckéket a lila péntek keretében. A lila péntek a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális diákok egyenjogúságáért tett akciók napja.

www.magyarhírlap.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux