Ugrás a tartalomra
x

Törölhetik a nem biológiai szülők nevét az olasz meleg párok gyermekeinek anyakönyvi kivonatából

Olaszországban az azonos nemű párok gyermekeinek születési anyakönyvi kivonatából törölhetik a nem biológiai szülők nevét. A lépés azután történt, hogy a kormány elkezdte követelni a tanácsoktól, hogy csak a biológiai szülőket jegyezzék be.

Olaszországban több tucat azonos nemű pár gyermekeinek anyakönyvi kivonatából törölhetik a nem biológiai szülők nevét. Erről hamarosan egy folyamatban lévő per dönthet – írja a Sky News.

Tavaly júniusban az észak-olaszországi Padova államügyésze 33 olyan születési anyakönyvi kivonat törlését követelte, amelyeket 2017 óta állítottak ki a városban azonos nemű párok gyermekei számára.

A lépés azután történt, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya – amely szilárdan hisz abban, hogy a gyerekeket heteroszexuális szülőknek kell nevelniük – elkezdte követelni, hogy a tanácsok csak a biológiai szülőt vegyék nyilvántartásba.

Valentina Bagnara és Daniela Ghiotto, az ügyben érintett kétéves kislányt nevelő házaspár elmondta, hogy megdöbbentette őket az intézkedés.

"Ha a nevemet törölnék a lányom születési anyakönyvi kivonatából, mindig szükségem lenne Valentina írásos engedélyére. Például ahhoz, hogy elhozzam őt az iskolából, vagy hogy elvigyem orvoshoz" – mondta Daniela, a nem biológiai anya. Hozzátette, hogy ha felesége meghalna, akkor az intézkedés miatt a kislányukat árvának nyilvánítanák, és örökbe adnák.

Az LMBT+-jogvédők szerint a tárgyalás, amelynek a hónap vége felé kell ítéletet hoznia, a legújabb eset, amely rávilágít az azonos nemű szülők olaszországi megkülönböztetésére.

Ezt az ügyet az tette lehetővé, hogy nincs olyan nemzeti törvény, amely védi az azonos nemű párok gyermekeinek jogait.

"Ez a homoszexualitás megbélyegzése. Ha elfogadnánk egy olyan törvényt, amely védi az azonos nemű párok gyermekeit, az azt jelentené, hogy többé nem lenne stigma az LMBT-családokkal szemben" – mondta Susanna Lollini, a párok egy részének ügyvédje.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux