Ugrás a tartalomra
x

A Z generáció közel harmada vallja magát az LMBTQ-közösség tagjának az Amerikai Egyesült Államokban

A Z generáció tagjai – vagyis az 1997 és 2012 között születettek – jóval nagyobb eséllyel válnak az LMBTQ közösség részévé – derül ki egy friss kutatásból, mely szerint a Z generációs felnőttek közel 30 százaléka sorolja magát a nem bináris nemi identitással és/vagy a heteroszexualitástól eltérő szexuális irányultsággal rendelkező emberek közé.
A PRRI (Public Religion Research Institute) nonprofit szervezet felmérése a különböző generációk nézeteit igyekezett feltérképezni és összevetni többek között politikáról, vallásról és szexuális identitásról az Egyesült Államokban.

A felmérést augusztus 21. és szeptember 15. között végezték hatezer, 13 és 25 év közötti amerikai állampolgár részvételével. A 13 és 17 év közöttiek körében a hibahatár 1,51 százalék, míg a 18 és 25 év közöttiek körében 1,58 százalék volt.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a Z generációs felnőttek az idősebb generációkhoz képest lényegesen nagyobb valószínűséggel vallják magukat nem heteroszexuálisnak – többek között melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak –, illetve nem bináris nemi identitásúnak. Míg a Z generációs felnőttek 28 százaléka vallja magát az LMBTQ-közösség részének, az ezredfordulósoknak pedig a 16 százaléka, addig az X generáció tagjai közül csupán 7 százalék, a baby boomereknek pedig 4 százaléka.

Mint az Axios írja, a felmérésből az is egyértelműen kiderült, hogy a Z generáció minden idősebb generációnál kevésbé fogékony a vallásosságra.

Némiképp erre rímel, hogy Magyarországon – ahogy az Indexen megírtuk – a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint legalább háromszor annyi szivárványcsalád él jelenleg, mint néhány évvel korábban.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux