Ugrás a tartalomra
x

Gulyás: Azért nem kell a melegek örökbefogadásával foglalkozni, mert a házaspárok sorban állnak

A miniszter szerint nem attól sérül a meleg párok által nevelt gyerekek joga, hogy a törvény csak az egyiküket ismeri el szülőként, hanem attól, hogy nem egy anyjuk és egy apjuk van. Elmondjuk, hol torzít Gulyás.

Magyarországon 4125 gyereket nevelnek azonos nemű szülők – közölte múlt héten a KSH a friss népszámlálási adatok alapján.

Az RTL erre hivatkozva kérdezett rá Gulyás Gergelynél a csütörtöki kormányinfón arra, hogy ennek a számnak az ismeretében tervez-e a kormány változtatni a jelenlegi jogszabályokon, amelyek homoszexuális párok esetében csak az egyik szülőt ismerik el szülőként, ami jogvédőszervezetek szerint sérti a gyerekek jogait, hiszen így a másik fél jogilag gyakorlatilag idegennek számít a gyerek ügyeinek intézésekor.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arról beszélt, azt, hogy a gyerekek ne szenvedjenek el joghátrányt, azzal lehet garantálni, ha egy édesanyjuk és egy édesapjuk van.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, hogy ma Magyarországon csak 403 azonos nemű pár él bejegyzett élettársi kapcsolatban. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a legtöbb szivárványcsaládban nevelkedő gyerek házasságban született, és a válás után létesített nem heteroszexuális kapcsolatot valamelyik szülőjük. Amennyiben az általános bírói gyakorlatnak megfelelően mindkét vér szerinti szülő felügyeleti joga megmarad ezután is, akkor Gulyás szerint semmilyen joguk nem sérül.

Az nem derült ki a KSH statisztikából, hogy a szivárványcsaládokban nevelkedő gyerekek közül mennyien örökbefogadottak, de Gulyás megfejtésével ellentétben egyáltalán nem biztos, hogy az érintettek az egyikük korábbi házasságból származó gyereket nevelnek együtt.

Magyarországon csak házaspárok fogadhatnak közösen örökbe, az azonos nemű párok viszont nem köthetnek házasságot, így esetükben csak a pár egyik tagját ismerik el hivatalosan szülőként. Ez akkor is így van, ha olyan gyerekről van szó, akinek nincs másik felügyeleti jogot gyakorló szülője, például azért, mert egyedülállóként fogadta örökbe a meleg pár egyik tagja, vagy mert meghalt, esetleg válás után nem kapott felügyeleti jogot a másik vér szerinti szülője.

Mindez azért fontos, mert az azonos nemű párnak az a tagja, akit nem ismernek el hivatalosan szülőként, az – ahogy már utaltunk rá – nem hozhat például egészségügyi döntést az általa is nevelt gyermekről, sőt a párja halála után sem nevelheti automatikusan tovább a gyereket.

Miután Gulyás leszögezte, hogy a gyerekek érdekével ellentétes, ha nem egy anyjuk és egy apjuk van, a 24.hu visszakérdezett arra, hogy mi a helyzet akkor, ha örökbefogadás esetében nem egy heteroszexuális és egy homoszexuális pár közül kell választani, hanem a közül, hogy azonos nemű párnál nevelkedjenek családban a gyerekek, vagy maradjanak az állami rendszerben.

A miniszter erre azt válaszolta, hogy házaspárok sorban állnak az örökbe fogadható gyerekekért, és lényegesen több az igény, mint az örökbefogadható gyermek, ezért nem merülhet fel olyan eset, amikor azért marad az állami rendszerben egy gyerek, mert azonos nemű párok nem fogadhatják örökbe.

Ez azért erős torzítás.

Mivel a rendszer az egyedülállók (így a melegek) örökbefogadási lehetőségének 2020-as szigorítása előtt is a házaspárokat favorizálta, a meleg párok – és a bármilyen szexuális orientációjú egyedülállók – mindig csak olyan gyerekekért álltak sorba, akiket heteroszexuális házaspárok nem vállaltak volna. A legtöbb házaspár ugyanis egészséges, fehérbőrű újszülöttet szeretne, miközben az örökbe fogadható gyerekek jelentős része ennél idősebb, illetve az sem ritka, hogy valamilyen egészségügyi problémával, esetleg fogyatékossággal él.

A KSH legfrissebb (2022-es adatai) szerint valóban több az örökbefogadásra várakozó szülőjelölt, mint ahány gyermek örökbe fogadható. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt, hogy ebben a listában nemcsak a házaspárok szerepelnek, hanem azok is, akik egyedül jelentkeztek, márpedig köztük vannak azok is, akik meleg párkapcsolatban élnek, hiszen nekik közös örökbefogadásra nincs lehetőségük.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux