Ugrás a tartalomra
x

LMBTQ-aktivisták kudarca Romániában

Elutasította a romániai diszkriminációellenes tanács (CNCD) azt a beadványt, amelyben annak a bukaresti nyomdának a megbüntetését kezdeményezték, amely tavaly ősszel elutasította, hogy olyan szórólapokat nyomtasson ki, amelyek az LMBTQ-közösség elleni erőszakra hívták volna fel a figyelmet. A CNCD indoklása szerint ebben az esetben az lelkiismereti szabadságnak van elsőbbsége. A nyomda képviselői ugyanis erre hivatkozva utasították el a nyomtatást, mint fogalmaztak: 

"Nem akartak ilyen jellegű üzeneteket népszerűsíteni. "

Oana Dorobantu, a romániai LMBTQ-közösség aktivistája azzal a céllal kereste fel a nyomdát, hogy egy, a nők védelmében szervezett felvonuláson osztogatná a szórólapokat. A nyomda árajánlattal válaszolt a megkeresésre, de miután az aktivista e-mailben elküldte a nyomtatni kívánt tartalmat, a cég elutasította az ötszáz szórólap nyomtatását. Dorobantu az elutasítás után a sajtóhoz fordult. Mint elmondta, a szóban forgó szórólapok a leszbikusok elleni erőszak formáiról szóltak, s azokon nem voltak képek. 

A nyomda tulajdonosa kijelentette: miután elolvasta a nyomtatandó szöveget, úgy érezte, az ellentmond azoknak az erkölcsi és keresztény elveknek, amelyeket magánéletében, de az üzleti világban is követ. 

Nem szeretnénk, ha a nevünket ennek a közösségnek az ügyeivel társítanák " – hangsúlyozta a cégtulajdonos. 

Bukarestben nemrég azzal került terítékre a LMBTQ-közösség kérdése, hogy Románia jogerősen pert vesztett az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely elrendelte: jogilag is el kell ismerni és védeni kell az azonos nemű személyek alkotta családokat. 

Marcel Ciolacu kormányfő a döntés után azt mondta, hogy az ország nem áll készen az azonos nemű párok jogállásáról szóló rendelkezéseket bevezetésére.         

www.magyarnemzet.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux