Ugrás a tartalomra
x

Ellenzéki támogatással legalizálják az azonos neműek házasságát Görögországban

A görög ortodox egyház ellenzi, de ettől még a jobbközép kormány az azonos neműek házasságának és örökbefogadásának legalizálására irányuló tervet a baloldali ellenzék támogatásával átviheti az athéni parlamenten. Változások a Balkán déli részén.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök tervei szerint Görögországban ideje legalizálni az azonos neműek házasságát (az országban már 2015 óta legális az azonos neműek élettársi kapcsolata), illetve megadni a lehetőséget az LMBTQ+ párok számára, hogy gyereket adoptálhassanak. Micotákisz csütörtökön mindehhez megkapta a baloldali ellenzék döntő támogatását.

Stefanosz Kasszelakisz, a baloldali Sziriza párt nyíltan meleg vezetője utasította 38 törvényhozóját, hogy szavazzák meg a javaslatot azzal együtt, hogy ő maga részben bírálta az intézkedést, mert szerinte nem megy elég messzire a szülői jogok terén. Kasszelakisz 2023 októberében New Yorkban házasodott össze férjével, és úgy véli: szerinte engedélyezni kell, hogy a meleg párok Görögországban béranyát bevonva vállaljnak gyereket. Kasszelakisz szerint a javaslat így "részben töketlen", de elismerte, hogy szerencsére tartalmaz néhány pozitív elemet.

A béranyaság gyakorlatát Ferenc pápa nemrég elítélte, sőt **Olaszországban illegálissá tették,**Görögországban viszont engedélyezett, de kizárólag azoknak az egyedülálló vagy házas nőknek, akik egészségügyi okokból nem képesek gyermeket vállalni. 

Meglesz a szavazatszám

Jelen állás szerint az ellenzék támogatása biztosítaná, hogy a törvény átmenjen a 300 fős görög parlamenten, pedig Micotákisz jobbközép pártjának egy tucatnyi törvényhozója ellenzi azt. A pártnak összesen 158 képviselője ül a görög országgyűlésben.

Kasszelakisz azért is bírálta hat hónapja immár a második ciklusára megválasztott Micotákiszt, amiért az nem volt hajlandó minden törvényhozóját rákényszeríteni, hogy támogassa ezt a (szerinte) emberi jogi kérdést, és "politikai gyávaságnak" nevezte, hogy nem volt rámenősebb.

Felhördültek az ortodoxok

A törvénytervezetet a leghangosabban a Görögországban igen nagy befolyással bíró görög ortodox egyház kritizálta. Az egyház szerint a törvény a görög társadalom szétzilálásának első lépése lehet, és úgy vélik, hogy az azonos neműek házasságának engedélyezése az első lépés afelé, hogy a meleg családok könnyedén szülői jogokat szerezzenek.

Micitákiszról az egyházi kritika lepergett, és közölte, hogy szívesen meghallgatják az egyház véleményét, majd megjegyezte, hogy Görögországban az állam hozza a törvényeket. "Mi a házassági egyenlőséget iktatjuk törvénybe, ami a szexuális irányultságon alapuló bármilyen megkülönböztetés megszüntetését jelenti" - közölte egy tévéinterjúban.

Miként az ortodoxok, úgy a parlamenti jobboldali pártok is ellenzik a tervet. A görögországi közvélemény-kutatások szerint a görögök egyformán megosztottak az azonos neműek házasságának kérdésében, viszont ellenzik a teljes körű szülői jogok kiterjesztését a meleg vagy leszbikus párokra. 

A kormány javaslatát részletesen a következő héten hozzák nyilvánosságra, a törvényalkotás még több hetet vehet igénybe.

www.euronews.com
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux