Ugrás a tartalomra
x

Ferenc pápa üzent a lázadó püspököknek, megvédte a döntését meleg párok megáldásáról A lázadók között van a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is.

Ferenc pápa megvédte az azonos nemű párok megáldását jóváhagyó, mérföldkőnek számító döntését, és azt sugallta, a katolikus egyházban azok, akik jelezték, nem hajtják végre a döntést, „csúnya következtetéseket” vontak le, mert nem értik, miről van szó.

A katolikus egyházfő először nyilatkozott nyilvánosan azóta, hogy december 18-án a Hittani Dikasztérium pápai aláírással közzétette a Fiducia supplicans (Esdeklő bizalom) című, széles körű vitát kiváltott nyilatkozatot, és egyes országok püspökei, különösen afrikaiak, nem engedélyezték papjaik számára a végrehajtását. Tiltakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a dokumentumot. 

Néha a döntéseket nem fogadják el, de a legtöbb esetben ez az azért van, mert nem értik meg őket. A veszély az, hogy ha valami nem tetszik, ellenállóvá válok, és csúnya következtetéseket vonok le – válaszolt a kifogásokra Ferenc pápa, aki vatikáni rezidenciáról adott válaszokat az olasz sztárműsorvezetőnek, Fabio Faziónak az olasz 9-es olasz csatorna Che Tempo Che Fa című műsorában.

"Az Úr mindenkit megáld. Az embereknek az Úr áldása révén kell meglátniuk azt az utat, amelyet az Úr javasol. Nekünk (az egyháznak) kézen kell fognunk őket és vezetnünk kell őket ezen az úton, nem pedig eleve elítélni őket" – hangoztatta Ferenc pápa. Ez történt a legutóbbi, az áldásokról szóló döntésekkel is - mutatott rá, utalva a Fiducia supplicansra.

Az eredeti nyilatkozat közzétételét követően a Vatikán igyekezett hangsúlyozni, hogy az áldásokkal nem a homoszexuális kapcsolatokat áldják meg. Január elején a dikasztérium egy pontosítást is kiadott, amely például meghatározta, hogy az áldás pontosan mennyi ideig tarthat, ám ez sem hatotta meg az afrikai püspököket. A földrész egyes országaiban a homoszexualitás kiélése börtönnel vagy akár halálbüntetéssel is járhat. A múlt héten levelet adtak ki, amelyben azt írták, hogy a decemberi nyilatkozat sokak számára nyugtalanságot keltett, és a kontinens kulturális kontextusa miatt nem alkalmazható.

Miközben több nyugati püspöki konferencia, köztük a német, az osztrák és a belga pozitívan fogadta a Szentszék dokumentumát, néhány francia püspök azt mondta papjainak, hogy megáldhatnak meleg egyéneket, de párokat nem. Hasonlóképpen foglalt állást a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is, amely szerint „nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül egyénenként minden embert megáldhatunk, mindig kerülni kell azonban azt, hogy a pusztán párkapcsolatban együtt élő, az egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban élő párok számára közös áldást adjunk”, jóllehet a dokumentumban meleg párokról, nem egyénekről tesznek említést.

2013-as megválasztása óta Ferenc megpróbálja befogadóbbá tenni a katolikus egyházat, köztük az egyneműek számára, anélkül, hogy az erkölcsi tanítást megváltoztatná. A pápa esetleges lemondásáról is beszélt. Kizárta, hogy egészségügyi okok miatt távozna a katolikus egyház éléről. Hangoztatta, ez nem kívánság, hanem lehetőség, amely minden pápa számára nyitva áll. – Amíg úgy érzem, hogy az egyházat szolgálom, addig maradok, de ha a helyzet megváltozik, akkor el kell gondolkodni a folytatáson" - magyarázta a pápa. Arra a kérdésre, milyen az egészségi állapota, a 87 éves egyházfő mosolyogva válaszolt: – Még mindig élek.

Fabio Fazio két évvel ezelőtt már készített interjút Ferenc pápával, amikor még a Rai3 című közszolgálati csatornán. A műsor akkor rekordot jelentő, 25 százalék körüli nézettséget ért el. Akkor szerepelt első ízben Ferenc egy televíziós talk show-ban.

Vélekedések szerint a Vatikán az áldás után kialakult viták miatt hamarosan a konzervatívoknak is tehet némi gesztust, mivel - mint a National Catholic Register nevű konzervatív portál írta - a Hittani Dikasztérium dokumentumot készül kiadni a nemváltoztatás, a béranyaság és a gender témakörében. A pápa egy hete felszólalt a béranyaság ellen, „sajnálatosnak” nevezve és a genderelméletet is többször bírálta, „a legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítónak” minősítve.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux