Ugrás a tartalomra
x

34 éves és nyíltan meleg az új francia miniszterelnök

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő – jelentette be az Elysée-palota a sajtóközleményében. Az MTI híre szerint a 34 éves tárcavezető, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt. Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök.

Attal a Guardian bemutatása szerint 1989-ben született Hauts-de-Seine-ben. Pályafutása elején a szocialista párt tagja volt, de később csatlakozott Emmanuel Macron centrista pártjához, a Renaissance-hoz. Amellett, hogy ő legfiatalabb miniszterelnök, egyben ő az első nyíltan meleg miniszterelnöke is Franciaországnak.

A korábbi francia miniszterelnök, Élisabeth Borne hétfőn nyújtotta be lemondását, melyet Macron elnök elfogadott. Emmanuel Macron 2022-ben nevezte ki az addigi munkaügyi minisztert, Élisabeth Bornet miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére. Ő volt Franciaország második női miniszterelnöke: korábban Edith Cresson 1991 és 1992 között töltötte be a pozíciót.

A miniszterelnök távozásáról már egy hete folytak a találgatások, amikről ő nem volt hajlandó nyilatkozni – írja a Le Parisien. A francia lapok szerint maga Macron akarta leváltani Borne-t, mivel az elnök még az első kormányülés előtt meg akarta újítani a kormányát, hogy újra lendületbe kerüljön.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux