Ugrás a tartalomra
x

Bélyegtörténet

Az LMBTQ művészet napjainkban mindenhol jelen van, és ez nincs másképp a bélyegeknél sem.

De kezdjük az elején, mi is a bélyeg, miért gyűjtik őket, és hogy jön a képbe az LMBTQ Társadalom?

Az első bélyeg 1840 május elsején jelent meg Angliában, majd 1850-ben került kiadásra az első Magyar bélyeg, a levelek bérmentesítésének céljából. Postabélyegeket kizárólag önálló országok adhatnak ki, ez alól kivételt képez az ENSZ, amely 3 postahivatallal rendelkezik. Az 1860-70-es években kezdődött meg a bélyegek gyűjtése, de eleinte főleg gyerekek hobbija volt, mert a felnőttek nem tulajdonítottak neki jelentőséget.
A Magyar Posta Igazgatóság a kiegyezést követően 1871-ben kezdte meg önálló bélyeg kiadását, előtte az Osztrák-Magyar Monarchia bocsájtotta ki a bélyegeket. 

Többféle bélyeg létezik, ezek egyik fajtája a posta bélyeg, amelyekből szintén többféle került kibocsájtásra a megjelenésük óta, ilyen postabélyeg, a levélpostabélyeg, és a portóbélyeg.

A postabélyegeket kiadhatják egyesével, sorozatban, alkalmi bélyegként ívben, vagy blokkban. A bélyeggyűjtés nagyon sokrétű elfoglaltság lehet, hisz van aki különleges bélyegeket gyűjt, van aki csak bizonyos témákat, éveket, vagy országok bélyegeit próbálják össze vadászni. Manapság sajnos visszaszorult a bélyeggyűjtés, de még mindig több tízmillióra lehet becsülni a valamilyen szinten gyűjtő emberek számát.

Több ország is adott ki az elmúlt évek során valamilyen LMBTQ témájú bélyeget, jeles évforduló alkalmából,vagy támogatásul.

2021, Új-Zéland

A Pride bélyeget a Wellington Pride és több közösségi csoport együttműködésével hozták létre, a leszbikus, meleg, biszexuális, takatapui, transznemű, interszex (LGBTTQIA+) közösséget és támogatóit ünnepli.

Anglia 2022

2022 júliusában a Royal Mail nyolc új bélyeget adott ki a UK Pride mozgalom 50. évfordulója alkalmából, Sofie Birkin művész illusztrációival. Egy vele készített interjúban elmondta, hogy 4 hónapig dolgoztak a bélyegeken, és rengeteg ember jóváhagyása kellett, köztük II. Erzsébet uralkodóé is, mire elnyerték végleges formájukat.

ENSZ, 2016

A 2016-ban kibocsátott bélyegek célja az LMBT-jogok globális támogatása – hat különböző változatban jelentek meg: az azonos nemű párok mellett a melegek gyermekvállalása mellett is kiáll, Pride felvonulást is bemutatnak, és a pillangóalak szimbólumával a transzneműekről sem feledkeztek meg. Az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó hivatala szerint a kezdeményezéssel az LMBT-közösség sok országban kiszolgáltatott helyzetére kívánták felhívni a figyelmet, egyben arra is, hogy a világon számos helyen növekszik a homofóbia, illetve a melegek és transzneműek elleni diszkriminiáció, sőt erőszak.

Finnország 2014

Tom of Finland művésznéven alkotó finn képzőművész, aki a huszadik századi meleg kultúrára nagy hatást gyakorló stilizált férfialakokat ábrázoló, homoerotikus műveiről ismert. Négy évtizedes munkássága alatt több mint 3500 illusztrációt készített. A finn posta szerint e bélyegsor kibocsátása lett a postatörténet legnagyobb médiafigyelmet kapó eseménye. A rajzok kiválasztásával és bélyegre adaptálásával megbízott grafikus, Timo Berry nagyszerű dolognak nevezte a finn köztévében, hogy olyan képeket, amelyek a múltban csak titokban cserélhettek gazdát, ma már nyíltan fel lehet ragasztani egy borítékra vagy képeslapra.

Argentína, 2014

2010-ben fogadta el az Argentin szenátus az egyneműek házasságát engedélyező törvényt. Ezzel Argenítna az első olyan latin-amerikai ország, amely engedélyezte meleg pároknak, hogy egybekeljenek és akár gyereket is örökbe fogadjanak. Ezt követően 2015-ben az Amerikai Egyesült Államok teljes területére elfogadták a tövényt, miszerint házasodhatnak az azonos neműek.

Svédország, 2016

Svédország 1994-ben az elsők között vezette be a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményét azonos nemű párok számára, 2009 május 1-től pedig mindenféle különbség (még a formális is) megszűnt a heteroszexuális és a melegházasság között. Svédország volt az első ország amely postai bélyegen Pride zászló teljes mintáját használta 2016-ban. "A Pride zászlós bélyeg kibocsátásával szeretnénk hangsúlyozni minden ember egyenlő értékét, valamint az emberek egyedi tulajdonságaiban és különbözőségeiben rejlő erőt" - mondta Per Ljungberg, a PostNord Sweden kommunikációs vezetője egy sajtóközleményben.

Izrael, 2022

Eitan Ginzburg Izrael volt kommunikációs miniszter felvetésére sikerült elfogadtatni, hogy az állam kiadjon egy bélyeget az LMBTQ társadalom megbecsültségének kifejezésének céljából. Izrael a vallása miatt nem engedélyezi az azonos neműek házasságát, viszont minden évben megrendezik a Pride ünnepet.

Ausztrália 2019

Ausztráliában 2017-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát, ennek emlékére
bocsájtották ki a bélyegeket 2019-ben.Gary Starr, az ausztrál posta vezérigazgatója úgy véli, a bélyegek országuk történelmének jelentős pillanatát örökítették meg. „Mivel a törvény hatálybalépése óta azonos nemű párok ezrei kötöttek házasságot Ausztráliában, a bélyegek kiadásával elismerjük azt a változást, amely megannyi ausztrál életére hatással volt” – mesélt a bélyegekről Starr.

Egyesült Államok, 2014

Harvey Milk (1930-1978) az Egyesült Államok első nyíltan meleg, megválasztott tisztviselője lett, amikor 1977-ben beválasztották a San Francisco-i felügyelőbizottságba. 1978 novemberében San Francisco városházán meggyilkolták. Születése napján megjelenő bélyeget emlék bélyegként bocsájtották ki. Antonio Alcalá művészeti igazgató által tervezett bélyeg Daniel Nicoletta ikonikus fotóját mutatja be az aktivistáról, amelyen a meleg büszkeség zászlójának színei is megjelennek.

 

Sz.D. cikke

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux