Ugrás a tartalomra
x

LMBTQ-könyveket távolítottak el a gyerekkönyvtárból, Brüsszelben panaszkodott az EP-képviselő

Panaszt tett Brüsszelben egy spanyol baloldali képviselő, miután Spanyolországban LMBTQ-témájú könyveket távolítottak el egy könyvtár gyermekrészlegéről. Az üggyel már az Európai Parlament foglalkozik.
Egy spanyol zöldpárti EP-képviselő írásbeli kérdéssel fordult a bizottsághoz, amelyben sérelmezi, hogy a spanyolországi Burriana városában

"LMBTQ-témájú könyveket távolítottak el a gyermekkönyvtárból a város vezetőinek utasítására azzal az indoklással, hogy a gyerekeket meg kell védeni a botrányos pornográf tartalmaktól" – számolt be a közmédia brüsszeli központjából tudósító Baraczka Eszter.

A képviselő hivatkozik egy korábbi uniós jelentésre, amelyben a bizottság az ilyen könyvek mellett érvelt, mivel ezek segítenek a szexuális sokszínűség támogatásában, és abban, hogy a gyerekeket megfelelő ismeretekkel kell ellátni a testükkel kapcsolatos döntések meghozatalához, valamint későbbi szexuális kapcsolataik kialakításához.

Emellett utal egy másik bizottsági közleményre, amelyben az uniós testület azt ígéri, támogatni fog olyan projekteket, amelyek az LMBTQ-közösség teljes körű befogadását segítik kulturális eszközökkel.

Baraczka Eszter kifejtette, hogy a képviselő egyebek között azt kérdezi, a bizottság szerint a könyvek eltávolítása összhangban áll-e az uniós értékekkel.

Az Európai Bizottság csütörtökön küldte meg válaszát, ebben a képviselők rámutatnak, hogy minden olyan projektet támogatnak, amely a kultúra segítségével küzd a diszkrimináció ellen, és az LMBTQ-közösség befogadásáért. Folyamatosan ellenőrzik, hogy a tagállamok betartják-e az Alapjogi Charta elveit, és fellépnek, ha ez uniós hatáskört érint, és emlékeztetnek a magyar gyermekvédelmi törvény miatti eljárásra. Ebben az esetben viszont az Európai Bizottság nem ígért semmilyen konkrét uniós intézkedést.

www.hirado.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux