Ugrás a tartalomra
x

Ez gyors volt: a lengyel közmédiába máris betört az LMBTQ (videó) Mindezt Vízkereszt napján.

A lengyel események ismertek:  a PiS nyolc év kormányzás után távozott a hatalomból, miután az október 15-i választások óta nincs többsége a parlamentben, így pedig Lengyelországban a Donald Tusk vezette erők kerültek hatalomra. A régi-új kormányfő, Donald Tusk első intézkedései között tisztogatásba kezdett a lengyel állami médiánál. Az új kormány megalakulását követően felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában.

A lengyel szabályozás szerint a vezetőiket csak a Médiatanács válthatta volna le, e tanácshoz viszont megbízatása lejártáig, 2028-ig nem lehet hozzányúlni. 

Ezért vetődött fel, hogy mivel a két intézmény egyszemélyes állami részvénytársaságként működik, az új kulturális miniszter, mint tulajdonos egyszerűen nevezzen ki új vezetőket.

 A közmédia vezetőcseréjének jogi megoldásáról a Tusk-kormány támogatói között is vita van. Többen – például a Helsinki Bizottság – azt mondják, hogy az eddigi helyzetet nem lehet törvénysértéssel rendezni. Márpedig pusztán a társasági jog alapján, a Médiatanácsot kihagyva nem lett volna szabad személyi változásokat végrehajtani. Az intézkedések támogatói ezzel szemben azt mondják: másképp lehetetlen lett volna „rendet teremteni” (értsd: a saját embereikkel feltölteni a televíziót - a szerk).

A tájékoztatási szektor feletti hatalomátvételi kísérletnek azonban ez csak a kezdete volt, ugyanis ezt követően erőszakkal vették birtokba a közmédiát az új kormány emberei. A személycserék után Tusk-ék legitimációval nem rendelkező „erős embereket” küldtek a TVP székházába, akik bebarikádozták magukat az állami televízió elnökének szobájába és onnan leállították a TVP Info internetes, valamint kábelelérhetőségét. 

A közmédia erőszakos átvétele – amelyet a Financial Times csak médiareformnak nevezett – során a PiS egyik női képviselője, Joanna Borowiak megsérült.

Most pedig úgy látszik, hogy az ideológiai indoktrinációt is megkezdte a Tuskék által átalakított közmédia, ugyanis Vízkereszt ünnepén LMBTQ tartalmat sugároztak. Erre Patryk Jaki, a PiS-szel szövetséges jobboldali párt EP-képviselője hívta fel a figyelmet. 

„Ez a TVP Vízkereszt ünnepén Tusk, Hołownia és Kosiniak elérte célját. Tehát a kötelező doktrína már a TVP-n van, népszerűsítik az LMBTQ lobbit és nevetségessé teszik a hagyományos családot” – fogalmazott a képviselő, miután január 6-án két azonos nemű párral folytattak beszélgetést a köztévében, akik kifeszítették az általuk bevitt LMBTQ-zászlót is. 

Úgy látja, hogy a közmédia mindezek mellett a migrációs kvótákat népszerűsítéséért dolgozik, valamint a kormány ellenfeleit támadja, és rasszistának bélyegzi őket. Véleménye szerint nevetségessé teszik a hagyományokat, a lengyelséget kigúnyolják és a kozmopolitizmust hirdetik.

Patryk Jaki szerint a tisztogatásokon átesett közmédia azt hangoztatja, hogy az EU-nak mindig igaza van, kíméletlenül rombolja és nevetségessé teszi a katolikus egyházat, cserébe pedig a genderideológiát hirdeti.

A jelenlegi tendencia annak fényében nem jelent újdonságot, hogy Donald Tusk több olyan ígéretet is tett, amely az eddig konzervatívnak számító Lengyelországot egy újfajta pályára állítaná. Donald Tusk azt ígérte, hogy ha a pártját megválasztják, olyan intézkedéseket vezet majd be azonnal, amelyek kedveznek a szivárványos közösségnek, az egyik ilyen lesz a transzneműek képzelt nemének elismerése, a másik pedig a polgári élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára.

www.mandiner.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux