Ugrás a tartalomra
x

Előkerült egy fotó, amin az új lengyel családügyi miniszter egyházellenes pólót visel, botrány lett belőle

A póló ábrája azt üzeni, hogy a nők védelemre szorulnak a katolikus egyháztól.

Progresszív, baloldali, az LMBTQ-embereket támogató kormánytagja is lett Lengyelországban Donald Tusk most felálló koalíciós kormányának: Agnieszka Dziemianowicz-Bąkot, az Új Baloldal politikusát a Szejm december 12-én nevezte ki család-, munkaügyi és szociálpolitikai miniszterré. A nőt most egy 2020-as kép miatt támadják jobboldali közéleti személyiségek belföldön és külföldön is.

A politikusnak nem kellett sokat várnia, hogy kinevezése morális felháborodást okozzon az erősen katolikus Lengyelországban. Előkerült róla egy 2020-as kép, amelyen még képviselőként pózolt a Wysokie Obcasy nevű újság portrécikkéhez (a fotót eredetileg az Agencja Wyborcza.pl képügynökség készítette róla).

Ezen egy olyan pólóban látható Dziemianowicz-Bąk, amelynek mintája egy esernyőt tartó nőt ábrázol, aki száraz tud maradni egy komoly zivatar közepén. Csak éppen nem esőcseppek, hanem vélhetően a katolikus egyházat jelképező keresztek hullanak rá.

A pólóval valószínűleg a lengyel nőjogi mozgalmak mellett állt ki, akik az utóbbi években számos alkalommal tüntettek az ország drákói abortuszkorlátozásai miatt, ahogy mi is beszámoltunk róla. Már több nő is meghalt amiatt, mert nem jutott abortuszhoz.

A cikkben a későbbi miniszter arról beszélt, hogy „politikusként, nagyvárosi nőként, képviselőként úgy gondolom, hogy a kisvárosi nők nem kevésbé, sőt keményebben küzdenek értem és a jogaimért, mint fordítva”, a nők emancipációja pedig „ugyanúgy zajlik Złoty Stokban, mint Varsóban”.

A képre először David Engels konzervatív belga akadémikus talált rá, aki mostanában főleg a migrációt, Európa „iszlamizációját”, a materializmust és az individualizmust támadja, és egy „kollektív visszatérést” javasol a kereszénységhez, valamint támogatja a diktatúrát és a vallásszabadság eltörlését. Ő azt írta:

Nézze meg alaposan az ingén lévő képet, hogy megértse, merre tart a »katolikus« Lengyelország az új kormány alatt”.

Engels megosztása jelenleg majdnem ezer újrosztásnál és nagyjából 600 ezres nézettségnél jár. A tartalom különösen népszerű lett a magyar jobboldali influenszerek körében. A következők osztották meg, vagy szóltak hozzá.

- Bede Zsolt most realisztikusan bánt angoltudásával, és csak annyit kommentált, hogy „shame”, vagyis szégyen.
- Bayer Zsolt: „Íme az új lengyel (lengyel?) családügyi miniszter. Nézzék meg alaposan a pólóját. Tessék: itt a lengyel (lengyel?) jövő, ez a hp tökéletesen szimbolizálja...”
- Bencsik Gábor: „A képen az Új Baloldal (Nowa Lewica) pártot képviselő új lengyel családügyi miniszter, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, aki aligha véletlenül vette föl ezt a pólót. Biztos, hogy a lengyelek ilyen kormányt akartak?”
- A pólóról a HírTV műsorában is szó volt.
- A Mi Hazánkot támogató Magyar Jelen is megemlékezett a ruhadarabról.

Korábban arról írtunk: az októberi lengyelországi választásokon épp az a „radikális kereszténység” bukott meg, amely ennyire erőltette a szigorú abortusztörvényeket. A választási kampányról kiderült az is, hogy a jelenleg a szuverenitás védelméért küzdő magyar kormány az itteni választási törvényeket kijátszva videókampánnyal, és tanácsadókkal is segíthette a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártot, amely elvesztette a választást.

www.rtl.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux